8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ratna državljanstva dobijali prije početka rata

Provjerom 102 lica afroazijskog porijekla koja su dobila državljanstvo BiH, ustanovljeno je da su 1992. godine njih 94 državljanstva dobili po osnovu učešća u ratu, iako rat nije bio ni počeo, piše današnji „Glas Srpske“.

To je otkriveno u dokumentaciji koju je tajna bošnjačka služba Agencija za istrage i dokumentaciju /AID/, vršeći provjere lica za koja postoji indicije da su u vezi sa terorističkom organizacijom „Al kaida“ u januaru 2002. godine uputili Savjetu ministara BiH i Koordinacionom timu za borbu protiv terorizma pod oznakom službene tajne-strogo povjerljivo.

Ovaj dokument je među hiljadama drugih bivši potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH uz prijavu protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i ratnog načelnika CSB Zenica Šefika DŽaferovića i bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

Iako su u informaciji AID-a navedena imena onih koji su to omogućili, a među njima je i poslanik SDA u Parlamentu BiH i ratni načelnik tešanjske policije Šemsudin Mehmedović, niko od njih do danas nije procesuiran.

U informaciji se navodi i da se prilikom nezakonitog davanja državljanstva upis u matične knjige rođenih vršio po osnovu rješenja CSB Sarajevo, Zenica, Doboj i Tuzla.

Potpisnici su Šemsudin Mehmedović, Ismet Dahić, Mirsada Beganović-Žutić, Enes Bezdrob, Senad Mašović, Zijad Sabitović i Senada Povlakić, navedeno je u informaciji AID-a.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se