12 C
Zvornik
19. април 2024.

U Zvorniku predstavljena knjiga „Povratak Kadinjači“

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci promovisana je večeras knjiga „Povratak Kadinjači“, autora Slavoljuba Tomaševića.

Knjiga je izašla u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik.

Tomašević je, predstavljajući knjigu, rekao da knjiga govori o porijeklu i korijenima loze Tomašević koja se iz Hercegovine doselila na prostore Kadinjače.

„Namjera mi nije bila da se bavim istorijom, već da sačuvam od zaborava sve važnije podatke vezane za porijeklo i razvoj porodice Tomašević“, rekao je on.

Ističući da je Kadinjače njegov rodni kraj, a Zvornik mjesto življenja i rada, Tomašević je rekao da većunu ljudi i nekim poznijim godinama nostalgija vuče mjestu odrastanja pa počinju da tragaju za korijenima, prikupljajući građu za porodično stablo. „To je mene povuklo i napisao sam knjigu posvećenu svojim precima, uz zavještenje potomcima“, rekao je Autor.

Tomašević je podsjetio da su se njegovi preci iz Crne Gore doselili u Hecegovinu, odakle su u doba Miloša Obrenovića, kada je potpisan drugi Hatišerif sa Turcima, doselili u Srbiju.

Recenzent knjige Cvijan Đapanović rekao je da je autor dobro izabrao i koncipirao temu rada. „Tomašević je opisao istorijsku uslovljenost kretanja i migraciju stanovništva u širem zavičaju i u cijlosti zastupio logičku strukturu iznesene građe, te stilsku i sadržajnu dorađenost djela“, rekao je Đapanović.

Predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društav „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da je „Povratak Kadinjači“ stota, jubilarna, knjiga koja je izašla u izdanju zvorničke „Prosvjete“.

„To je veliki doprinos kulturi i izdavaštvu u Zvorniku, što istovremeno govori o velikom potencijalu pisane riječi ovog podneblja“, rekao je Perić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se