14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Predstavljen program stručnog osposobljavanja i usavršavanja radne snage

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održan sastanak na temu „Mogućnosti učešća preduzeća u procesu provođenja praktične nastave“ čiji je organizator Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u saradnji sa Opštinom Zvornik,

Marinko Đukić, direktor RARS-a, istakao je da je cilj današnjeg okupljanja da se sagledaju načini i mogućnosti uključivanja realnog sektora u proces provođenja praktične nastave u srednjim školama.

– Smisao ovog projekta koji RARS provodi uz podršku Vlade Švajcarske je da što više približimo radna mjesta obrazovanim ljudima i obrazovane ljude da približimo radnim mjestima. Vrijednost projekta je 9.815.000 KM, i Republička agencija ga provodi na nivou cijele BiH, a traje 4 godine i biće najvjerovatnije produžen – rekao je Đukić.

Nikola Dragović, voditelj Programa „Prilika plus“ rekao je da su u okviru Programa aktivnosti započete 2011. godine, te da je u prvoj fazi koja je trajala do novembra 2014. godine bio usmjeren na stručno osposobljavanje i usavršavanje radne snage prema specifično iskazanim potrebama poslodavaca.

– U protekle tri godine na tržištu rada u cijeloj BiH identifikovano je preko 50 nedostajućih poslova koje poslodavci traže, a ne mogu dobiti na postojećem tržištu rada. Za te identifikovane poslove urađeno je do sada preko 25 specifičnih programa obuke koja je usmjerena na sticanje onih znanja, vještina i konceptualnih sposobnosti koje postojeća radna snaga nema. Nakon toga podržano je osnivanje 8 trening centara širom BiH za 6 identifikovanih sektora privrede i u njima je do sada obučeno preko 600 uglavnom mladih ljudi od kojih je preko 80 odsto već pronašlo zaposlenje. Suština nedostajućih obrazovnih profila uglavnom je u drvoprerađivačkoj industriji, zatim u lakoj metalnoj industriji, u oblasti završnih radova u građevinarstvu, u oblasti proizvodnje i prerade hrane i u oblasti ugostiteljstva i turizma. Danas smo pozvali predstavnike sve privredne subjekte sa regije Birač za koje smatramo da bi imali određeni interes da, uslovno rečeno, otvore vrata mladim ljudima, učenicima, da se jedan dio praktične nastave odvija u preduzećima paralelno sa provođenjem praktične nastave u školama. Osnovna svrha i razlog je da upravo na neki način omogućimo mladim ljudima, učenicima, ali i studentima primjenjenih studija da u toku svog redovnog školovanja imaju mogućnost da steknu upravo one vještine koje smo identifikovali u prethodnoj fazi kao nadostajuće i da kroz redovni obrazovni proces budu spremni za bržu integraciju na tržište rada – istakao je Dragović.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra za industriju, energetiku i rudarstvo Republike Srpske Zoran Savić koji je istakao da Vlada Republike Srpske podržava ovakve projekte.

– Vlada je donijela značajne strategijske dokumente koji podržavaju ovakav vid školovanja kao što su Strategija zapošljavanja, imamo Nacrt strategije o malim i srednjim preduzećima, Nacrt strategije o industriji, a Vlada je i u svojoj ekonomskoj politici za 2015. godinu podržala ovaj plan. Vlada je donijela i Akcioni plan zapošljavanja za 2015. godinu gdje su izdvojena značajna sredstva u iznosu 10.316.000 KM, na osnovu kojeg će Zavod za zapošljavanje donijeti Operativni plan zapošljavanja u ovoj godini. Cilj Vlade Republike Srpske je da se učenicima približi praktična nastava i nadam se da ćemo i ovim projektom doprineti tome da poslodavci prepoznaju interes uvođenja praktične nastave u svoja preduzeća čime bi se unaprijedilo školstvo i učenici stekli određena praktična znanja – naglasio je Savić.

Milan Cvijetinović, načelnik odjeljenja za provredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik istakao je da za je ovakav Program značajan za lokalnu upravu, ali i za privredna društva, jer će se kroz ovaj projekat dobijati kvalifikovaniji radnici.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktori srednjih škola, preduzetnici i predstavnici jedinica lokalne samouprave sa regije Birač.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se