10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Predloženo povećanje nivoa fosfata

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, prema kojem sadržaj fosfor-pentoksida u tim proizvodima mora biti manji od osam grama po kilogramu.

Ovim pravilnikom propisuju se osnovni uslovi koji moraju biti ispunjeni za usitnjeno meso, poluproizvode i proizvode od mesa u proizvodnji i prometu i odnose se na nazive, definicije, proizvođačke specifikacije, sastav, senzorna svojstva i srodne grupe proizvoda.

Pravilnik propisuje i vrstu, količinu sirovina i drugih materija koje se koriste u proizvodnji i prometu, tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i prometu, dodatne ili specifične zahtjeve u pogledu kvaliteta pakovanja, deklarisanja ili označavanja i uzorkovanje i analitičke metode radi kontrole kvaliteta i zdravstveneispravnosti proizvoda.

Donošenje ovog pravilnika je uslovljeno EU regulativom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je radni tekst Pravilnika objavilo na internet stranici Ministarstva.

U izradi pravilnika učestvovali su i Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prošle sedmice je saopšteno da je upotreba fosfata kao aditiva iznad pet grama po kilogramu tehnološki neopravdano.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se