DruštvoVIJESTI

Predloženo povećanje nivoa fosfata

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, prema kojem sadržaj fosfor-pentoksida u tim proizvodima mora biti manji od osam grama po kilogramu.

Ovim pravilnikom propisuju se osnovni uslovi koji moraju biti ispunjeni za usitnjeno meso, poluproizvode i proizvode od mesa u proizvodnji i prometu i odnose se na nazive, definicije, proizvođačke specifikacije, sastav, senzorna svojstva i srodne grupe proizvoda.

Pravilnik propisuje i vrstu, količinu sirovina i drugih materija koje se koriste u proizvodnji i prometu, tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i prometu, dodatne ili specifične zahtjeve u pogledu kvaliteta pakovanja, deklarisanja ili označavanja i uzorkovanje i analitičke metode radi kontrole kvaliteta i zdravstveneispravnosti proizvoda.

Donošenje ovog pravilnika je uslovljeno EU regulativom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je radni tekst Pravilnika objavilo na internet stranici Ministarstva.

U izradi pravilnika učestvovali su i Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prošle sedmice je saopšteno da je upotreba fosfata kao aditiva iznad pet grama po kilogramu tehnološki neopravdano.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close