1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela naplata putarine u autoputu Banjaluka – Gradiška

LAKTAŠI – Na dijelu autoputa Banjaluka – Gradiška, na naplatnoj stanici „Jakupovci“, danas je počela naplata putarine po cijeni od dvije do 10 KM, u zavisnosti od kategorije vozila, rekao je direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić.

Topić je rekao novinarima da je oko 10.00 časova počela naplata putarine u Jakupovcima i dodao da je za nepuna dva časa kroz ovu naplatnu stanicu prošlo 157 vozila.

On je dodao da je, osim naplate putarine, glavni prioritet bezbjednost saobraćaja i putnika.

Topić očekuje da će preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“, na osnovu priliva novca od naplate putarine po ovim cijenama, za godinu dana moći da isplati investiciju koja je do sada uložena u ovu naplatnu stanicu.

Prema njegovim riječima, u planu je da se u idućoj godini nastavi sa investicijom da se zatvori sistem naplate putarine, koji bi sam sebe otplatio za dvije godine.

Kada je riječ o vozačima koji svakodnevno putuju autoputem, Topić kaže da oni mogu koristiti elektronsku mogućnost naplate putarine, koja omogućava popust od 15 odsto.

On je naveo da su od naplate putarine, kao i u svim drugim zemljama, zakonski regulisano izuzeta vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca i vojna vozila.

Na naplatnoj stanici u Jakupovcima trenutno je u funkciji otvoreni sistem naplate putarine koji podrazumijeva jednu glavnu prolaznu rampu u Jakupovcima, a ta lokacija rezultat je analiza, sabranih u jedinstvenoj studiji o mogućnostima uvođenja putarina i definisanja sistema naplate na budućoj mreži autoputeva u Republici Srpskoj.

Kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“ vodi ukupno šest saobraćajnih traka na kojima se usluga naplaćuje standardnim, odnosno blagajničkim i elektronskim načinom naplate putarine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se