15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Penzioner umro, punomoćnik na bankomatu podigao još 17 penzija

BIJELJINA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske predao je nadležnim organima podatke o 237 lica koja su otkrivena u prevarama sa penzijama, saopšteno je danas iz Fonda.

Nakon izvršenih provjera, iz prava na penziju do sada je isključeno 248 korisnika.

Za proteklih 38 mjeseci provođenja trajne akcije „Stop prevarama, do penzije pošteno“ Fondu PIO je prijavljeno 3.275 lica za koje su sumnja da su prevarom ostvarili pravo na penziju.

Jedan od primjera prevare je slučaj iz Modriče gdje je, nakon smrti penzionera čiji su inicijali I.M. u avgustu 2013. godine, nepoznato lice podiglo još 17 penzija na bankomatu NLB banke, načinivši Fondu PIO štetu od 6.537 KM.

U saopštenju Fonda navodi se da je ovu štetu namirila banka isplatilac, a protiv nepoznatog punomoćnika biće podnesena krivična prijava.

U Prnjavoru je na osnovu falsifikovane školske potvrde korisnik porodične penzije čiji su inicijali M.Z, odnosno njena kćerka čiji su inicijali M.S, primala penziju kao student Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka.

Provjerom je utvrđeno da ona ne samo da nije bila redovan student, nego je u tom periodu boravila u inostranstvu.

Majka ovog lažnog studenta je prevarom primila još 30 porodičnih penzija i oštetila Fond PIO za 6.689 KM.

Isplata penzije je u ovom slučaju obustavljena, pokrenut je postupak vraćanja sredstava, a protiv lica osumnjičenog za prevaru podnesena je prijava nadležnim organima.

Sličan primjer prevare otkriven je i u Prijedoru gdje je korisnik porodične penzije čiji su inicijali M.R. falsifikovao potvrdu o redovnom školovanju na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Nakon provjere na Univerzitetu i utvrđivanja da je riječ o lažnom studentu, isplata penzije je obustavljena i protiv ovog lica je podnesena krivična prijava.

U Istočnom Sarajevu je osoba čiji su inicijali B.N. koristila porodičnu penziju na osnovu izvoda iz matične knjige vjenčanih iz 2013. godine, za brak sa supružnikom čiji su inicijali B.E, od kojeg se razvela još 2006. godine.

Prevaru je počinila maćeha, a prijavila ju je kćerka B.E, što je potvrđeno Fondu od nadležnih organa u Švedskoj i iz Kantonalnog suda u Bihaću.

I u ovom slučaju prevare obustavljena je isplata penzije i pokrenut proces za vraćanje 3.357 KM, a nadležni organima podnesena je krivična prijava.

„Svi slični slučajevi prevare poruka su onima koji su posegli ili možda imaju namjeru da pokušaju prevaru pri ostvarivanju prava na penziju, da i prije nego što se upuste u avanturu prevare, odustanu“, upozorili su iz Fonda PIO Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da prevare uvijek budu otkrivene dosljednom primjenom zakona, procedura i uspostavljenih kontrolnih mehanizama, a protiv lica otkrivenih u prevari podnose se krivične prijave i zakonske sankcije, dok se preplaćeni novac mora vratiti Fondu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se