LIFESTYLE

Ovo je 7 najkancerogenijih namirnica koje MORATE izbjegavati!

Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između prehrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati s kupovinom i konzumiranjem mesnih prerađevina do kraja života.

Znate li razliku između namirnica s malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene tvari koje mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju? Postoji sedam ultrakancerogenih namirnica koje biste trebali izbjegavati, piše “Dnevno.hr“.

Mesne prerađevine

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina tih vrsta mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo svježe. Studija koju je 2005. godine proveo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67% posto.

Viršle se, na primjer, prave od dijelova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih dijelova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najvjerovatnije, hranjene žitom pomiješanim s hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim tvarima.

Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između prehrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati s kupnjom i konzumiranjem mesnih prerađevina do kraja života.

Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, hrenovke, zapakiranu šunku, parizere, salame, ali i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i vještačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubni sjaj kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je proveo University of Minnesota pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tokom sedmice, skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka gušterače.

Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol, nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila vještačka boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja povezuju gazirana pića s gojaznošću.

Čips

Pun je trans-masti odnosno hidrogenizirane biljne masti, ugljikohidrata, natrijuma, pojačivača okusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično uzrokuje stvaranje kancerogenih tvari, kao što je akrilamid koja se takođe nalazi i u cigaretama. Prema profesoru Deila Haris s američkog univerziteta Klark, akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje. Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans-masti može sadržavati akrilamid.

Kokice za mikrotalasnu

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu, dio su klase spojeva koja se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.
Većina proizvođača je obećala da će izbaciti ovu kiselinu do 2015. godine.

Uzgojeni losos

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih zagađenja, kao što su polihlorovanim bifenilima, kancerogene tvari i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trikloretan. Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet mjeseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično liječe visokom dozom antibiotika.

Jabuke i druge vrste “prljavog” voća

Prema istraživanju američke radne grupe za okolinu, namirnice koje u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98% posto. Ostale visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i naranče.

Od testiranih uzoraka, više od 90% posto sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja pokazuju da izloženost majki može povećati rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod djece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće prije nego ih servirate u tanjir.

Konzervisani paradajz

Unutrašnjost ambalaže većine konzervisanih namirnica sadrži bisfenol-A, hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu hemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu A je vrlo raširena u cijelom svijetu. Iako sve konzervisane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervisani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti neprijateljska hemikalija zadržava u njoj. Litra konzervisanog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola A, a to je dovoljno visok nivo koji može uticati na ljude, posebno na djecu.

Tagovi
Back to top button
Close
Close