8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Opština Mali Zvornik se suočava sa više ozbiljnih klizišta

U Malom Zvorniku od svih klizišta, ono kod starog mosta se izdvaja kao najkritičnije. Ne samo da je velika površina zahvaćena, već i dalje ugrožava most i regionalnu saobraćajnicu, državni put I B reda, broj 28.

Iako je samo jedno osvojilo medijsku pažnju, zbog lokacije koja ga nameće kao problem za urgentno rješavanje, istine radi, opština Mali Zvornik se suočava sa više ozbiljnih klizišta, za čiju sanaciju nema prebrzih, jeftinih, a efikasnih riješenja, dok potreba za materijalno tehničkim sredstvima i njihovo svakodnevno angažovanje, premašuju budžet nekog od većih gradova, piše Mali Zvornik – internet.

Pješački most na Drini, državni granični prelaz, koji spaja Mali Zvornik i Zvornik, zatvoren je 16. maja 2014, godine, oko 16.00 časova, zbog pojave odrona u Malom Zvorniku u neposrednoj blizini mosta. Nedugo potom, došlo je do pucanja cijevi za vodu i prekida u vodosnabdijevanju nizvodno od Starog mosta, a isključen je i plin zbog potpunog oštećenja plinskih vodova.

Ono što se od prošlog maja, ali i danas ponavlja u Podrinju su tecišta, što zahtjeva drugi pristup modelovanja i saniranja, jer se razlikuju od dubokih klizišta.

Sanacija klizišta skup je i dugotrajan proces. Podrazumjeva: dreniranje (uklanjanje viška vode, jer je voda važan element u aktiviranju klizišta, u okolnostima bujičnih poplava presudan), uklanjanje nestabilnih dijelova terena, a kada je sidrenje nestabilnih slojeva u pitanju zahtjeva geotehničke mjere, torkretiranje, tako što se površine stabilizuju nabačenim špric betonom-torkretom, ili cementiranje raspucalih stijena u usjecima da ne dođe do obrušavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se