12 C
Zvornik
24. април 2024.

Odlučila je da 12 dana jede samo banane. Ovo su rezultati njenog eksperimenta

Julija Tarbat nutricionista i motivacioni trener odlučila je da tokom 12 dana jede isključivo banane kako bi detoksikovala ceo organizam.

Kako kaže, banane su same po sebi jako kvalitetno voće, koje iako je kalorično, sadrži i fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.

Prvo što je primjetila bilo je veliko olakšanje u stomaku i „tiho” varenje.

– Imala sam osjećaj da uopšte nemam stomak, jer su crijeva tako mirno radila. Takođe sam primjetala da sam mnogo opuštenija, nisam osjećala nikakav stres što je bilo veoma opuštajuće. Bila sam pozitivnija i kreativnija – kaže Julija.

Prema njenim riječima, pored brojnih blagodeti, primjetila je i da je mnogo bolje koncentrisanja i da ima oštriji fokus.

– Po prvi put u životu jedan dan mi je bio dovoljan da završim sve svoje obaveze. Nisam bila napeta i mogla sam da se fokusiram na bilo koji zadatak – govori Julija kojoj se u ovom eksperimentu pridružio i njen suprug Pol.

[mom_video type=“youtube“ id=“G-OwRfzeIu0″]

Pol i Julija inače su vegani, pa im ova dijeta nije teško pala, a kako imaju i svoju farmu na kojoj uzagajaju voće i povrće, što im olakšava pripremu obroka.

Prije promjene režima ishrane, Julija je patila od povišenog šećera u krvi, digestivnih problema, kandide, depresije i hormonskog disbalansa, a dugi niz godina nije bila u mogućnosti da se ostvari kao majka.

Nakon što je napravila ove radiklalne promjene, kako kaže, zdravlje joj se dosta popravilo, a rodila je i dijete.

Međutim, ne bi se svi ljekari i nutricionisti složili sa ovakvim načinom ishrane.

Iako prijesne namirnice (voće i povrće) imaju manje soli, a bogate su vlaknima, sa druge strane, neke namirnice ukoliko se konzumiraju prijesne mogu da budui i kontraproduktivne.

66580 voce shutterstock

Karfiol, prokelj i brokoli narušavaju rad štitne žlijezde, pa osobe koje imaju problema sa štitnjačom ne bi trebalo da konzumiraju ove namirnice. Takođe, osobe koje jedu isključivo prijesnu hranu skloniji su nedostatku vitamina B12, gvožđa, cinka i kalcijuoma što dovodi do anemiji i zato se ovakav način ishrane ne preporučuje starijim ljudima, trudnicama, porodiljama i djeci.

U svakom slučaju, prije nego što se odlučite na radikalne promjene po pitanju režima ishrane, dobro se informišite kod ljekara i nutricioniste i prekontrolišite svoje zdravlje, piše Blic Žena.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se