23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nivo većine rijeka je u porastu, Vrbas premašio kotu redovne odbrane

U Republici Srpskoj nivo većine rijeka je u porastu. u Banjaluci Vrbas je u Delibašinom selu premašio kotu redovne odbrane od poplave, rekao je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Stojanović je istakao da rijeka Una i Sana u Novom Gradu i Prijedoru bilježe pad za dvadesetak centimetara.

On je naveo da na jugu Republike Srpske pada kiša, a u ostalim dijelovima snijeg, i da se u toku sutrašnjeg dana očekuje nastavak padavina.

Stojanović je dodao da Uprava Civilne zaštite do sada nije imala poziva za operativno djelovanje i da su u kontaktu sa službama koje se bave zaštitom i spasavanjem u Republici Srpskoj, posebno sa onim službama koje se bave održavanjem puteva i isporukom električne energije.

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za područje krajnjeg juga Hercegovine, a narandžasto za ostale krajeve u Republici Srpskoj. U većini krajeva očekuju se jaki udari vjetra. Može se očekivati umjeren porast vodostaja rijeka, posebno Vrbasa i Bosne, kao i vodotoka u južnom dijelu Srpske. Civilna zaštita Bijeljine uputila je upozorenje zbog opasnosti od poplava. Stanovništvo, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotoke, pozvano je na oprez. Građanima se sugeriše da preventivno sklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležne službe prate situaciju na području opštine Novi Grad zbog upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske na obimne padavine, rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite Ratko Pavić. On kaže da su vodostaji rijeke Une i Sane u blagom opadanju u odnosu na juče. Tokom protekla 24 časa na području opštine Novi Grad palo je 13 litara kiše po metru kvadratnom. Јak vjetar tokom prošle noći i jutros prouzrokovao je više kvarova na elektromreži.

HMZRS: I dalje porast vodostaja rijeka

S obzirom na prognozirane obilnije količine padavina u periodu od 4-7 marta, možemo očekivati porast vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS. U četvrtak i petak se očekuje nagli porast vodostaja na vodotocima bujičnog karaktera. Za očekivati je da vodostaji rijeka u Srpskoj ,vezano za prognozirane padavine, najviši nivo dosegnu u petak i za dane vikenda, kada padavine prestaju. U subotu i nedelju raste vodostaj rijeke Save koji će biti izazvan porastom vodostaja rijeka na teritoriji Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se