15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Neđo Kasapin među uhapšenima u Srbiji zbog ratnih zločina u Srebrenici

Sedam osoba uhapšeno je rano jutros zbog ratnih zločina u Srebrenici, a kasnije u toku dana privedena je i osma osoba.

Oni se sumnjiče da su na lokalitetu Kravice počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u „suočavanju sa prošlošću“.

„Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici“, rekao je Vekarić za „Blic„.

Tužilac je dodao da je ovo bitan trenutak za suočavanje sa prošlošću.

„Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces“,  rekao je Vekarić i dodao  da je današnje hapšenje poruka da ni srebreničke žrtve, ali ni počinioci ratnih zločina neće biti zaboravljeni.

Prema njegovim riječima hapšenje osumnjičenih je rezultat dobre regionalne saradnje, ali prije svega saradnje između MUP-a Srbije i Tužilaštva za ratne zločine.

„Formiran je zajednički istražni tim koji je riješio, rekao bih, prvi put u Srbiji slučaj ‘Srebrenica’, ako izuzmemo zločin ‘Škorpiona’, za koji su osuđeni na, uglavnom, maksimalne zatvorske kazne“,  rekao je Vekarić.

AP navodi da je „najvažnija osoba“ koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak „Neđo Kasapin“, i koji je poslije rata postao uspješni biznismen u Srbiji.

U saopštenju Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, sedam osoba uhapšeno na više lokacija u Srbiji.

„Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Srbije, sedam osumnjičenih – N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo“, piše u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u susjednim zemljama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se