17 C
Zvornik
25. марта 2023.

Nakon očeve smrti djevojčica sama brine o ogromnom imanju

Jovana Radenković iz Lađevaca kod Kraljeva, daleko je od života koji imaju njeni vršnjaci.

Kada je ostala bez oca, Jovana je kao najstarija morala da preuzme veliki posao, jer majka mora da brine i o maloj djeci.

Radenkovići imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mlijeka. Poslove u štali Jovana mora da završi najkasnije do šest sati da bi se na vrijeme spremila za školu i stigla na autobus.

Ustaje u cik zore da bi završila sve poslove prije škole

Ova učenica 8. razreda morala je neke važne odluke u životu da donese mnogo ranije nego ostali. Jedna od njih je bila da podrži majku u njenoj namjeri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku, nakon što joj je otac Novica tragično nastradao, kada se u novembru prevrnuo sa traktorom ,piše 24 sata.rs.

Kaže da joj ništa ne pada teško

„Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su hteli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće taj sve i može“, kaže Jovana.

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne.

Jovana je danas na sebe preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme.

To je značilo i da će Jovana i njene sestre morati mnogo više da pomažu u kući i na imanju.

Jovana je temperament naslijedila od oca Novice koji je bio vredan i uzoran domaćin u ovom selu između Kraleva i Čačka.

U kući je šestoro djece, ali otac nažalost nije dočekao da vidi najmlađeg Marka koji ima samo dva mjeseca.

„Veliko je to optrećenje za Jovanu, ali ona ne želi to da prizna. Uklopa se u poslove, ali i u školu, jer je odlična učenica. Ujutru ustajemo u 5 sati, uradimo šta imao u štalama, i onda ona ide u školu, a ja čuvam decu i spremam kuću i jelo. Kada se vrati, Jovana ruča i idmah se vraća poslovima u štalama. Uči tek uveče kada mala deca odu na spavanje“, priča Jelena Radenković, Jovanina majka.

U velikom domaćinstvu poput ovog u Lađevcima kod Kraljeva, sa tri štale i toliko grla stoke posla ima uvjek.

Malo vremena za predah Jovana ima tek poslije škole, kada može da se opusti uz kakvu knjigu. Ali to je moguće samo u zimskom periodu, jer porodici tek predstoje sezonski poljoprivredni radovi.

Jelena Radenković sa svoje četiri ćerke i dva sina, kaže da zarade mjesečno toliko da bi preživeli, jer nemaju nikakva druga primanja.

Jelena nije mogla da naslijedi gazdinstvo supruga Novice, jer nisu bili vjenčani, pa će zato zakonski naslednik postati njena ćerka Jovana.

Na pitanje šta im nedostaje u životu, Jelena je skromno rekla, ništa, ali je voljela da je mogla da dobije dječji dodatak od države.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se