13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Načelnik Srpca Drago Ćirić pred opozivom

SRBAC – Načelnik Srpca Drago Ćirić nalazi se pred opozivom s obzirom na to da je nova skupštinska većina, koju čine SNSD i DNS, to pitanje stavila ne dnevni red sjednice Skupštine zakazane za 17. mart.

Odbornici su za tu sjednicu dobili dva dnevna reda čiji su autori aktuelni predsjednik parlamenta Zoran Đukić i predstavnik nove skupštinske većine Ljubo Rakić iz DNS-a. Izvjesno je, međutim, da će biti razmatran dnevni red koji je predložio Rakić, jer drugi blok nema dovoljno glasova kako bi na sto bio stavljen Đukićev prijedlog. Osim odluke o pokretanju opoziva Ćirića, nova skupštinska većina je na dnevni red stavila i razrješenje Đukića, zamjenika načelnika opštine Ranka Nedića, potpredsjednika Skupštine Dragana Lepira, sekretara parlamenta Dragice Vranić i načelnika šest opštinskih odjeljenja.

– Na skupštinskom kolegijumu smo se dogovorili da prvo bude razmatran dnevni red koji je predložio Rakić, a ukoliko on ne prođe, onda ćemo razmatrati dnevni red koji je podnio Đukić. Smatramo da aktuelna vlast nije radila kako treba i da što prije mora doći do promjena, jer građani to od nas očekuju – rekao je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Krsto Čavor.

Nova skupštinska većina navela je u obrazloženju devet razloga za opoziv Ćirića, među kojima su nezakoniti otkazi za 17 radnika lokalne uprave, nepravilnosti u javnim nabavkama i nepoštovanje odluke o izvršenju budžeta opštine za 2014. godinu. Zamjerke se odnose i na druge rukovodioce u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti zbog čega je Rakić zajedno sa Klubom odbornika SNSD-a krajem februara zatražio održavanje vanredne sjednice.

Đukić kaže da je ispoštovao odluku skupštinskog kolegijuma i uvrstio dnevni red nove većine, ali da će šansu imati i njegov dnevni red koji je predložio uz saglasnost koalicionih partnera.

– Ukoliko većina odbornika bude za Rakićev prijedlog dnevnog reda, nema razloga da ne radimo po tom dnevnom redu – rekao je Đukić.

U tom slučaju, smjene u opštinskoj vlasti su neminovne. Ukoliko do njih dođe, za novog predsjednika Skupštine opštine bi trebalo da bude imenovan odbornik SNSD-a Goran Gavranović, a za potpredsjednika Teodor Stojković, koji je nedavno prešao iz SP-a u SNSD. Na mjesto skupštinskog sekretara trebalo bi da dođe Slađana Škrbić. Uskoro će biti poznati i kandidati za mjesta načelnika šest opštinskih odjeljenja.

Načelnik

Ukoliko Drago Ćirić bude opozvan na referendumu, kandidat SNSD-a na vanrednim izborima biće odbornik te stranke i novoimenovani predsjednik njenog Izvršnog odbora u Srpcu Vladimir Gužvić, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se