3.1 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Na stranim ratištima oko 155 državljana BiH

ISTOČNO SARAJEVO – Na ratištima u Siriji, Iraku i Ukrajini, prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), trenutno se nalazi oko 155 državljana BiH, dok se njih oko 50 vratilo u BiH.

Portparol Sipe Kristina Jozić rekla je da je teško govoriti o tačnom broju tih lica, jer je riječ o podacima promjenljivog karaktera.

Ona je istakla da je Sipa preduzela sve neophodne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma i podsjetila da je u tu svrhu formiran Specijalni tim za borbu protiv terorizma, koji će ostvarivati usku saradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire.

„Bilo koji ekstremizam može voditi ka terorizmu, što predstavlja opasnost za svako društvo, zbog čega Sipa svakodnevno prati stanje bezbjednosti u BiH i u saradnji sa drugim relevantnim faktorima preduzima adekvatne mjere i radnje na očuvanju povoljnog okruženja“, navela je Jozićeva.

Na sjednici užeg Kolegijuma direktora Sipe koja je održana u februaru zaključeno je da će i u budućem radu akcenat biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti Agencije stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma, koja je apsolutni prioritet.

Ovaj tim čini 21 službenik, a njim rukovodi pomoćnik direktora Sipe Anđelko Hrgić.

Zadatak Specijalnog tima za borbu protiv terorizma je kontinuirano prikupljanje, analiza i razmjena svih podataka i informacija koje su u vezi sa terorizmom, provođenje istražnih aktivnosti na dokumentovanju ovih krivičnih djela, saradnja i blagovremena razmjena operativnih saznanja sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regiona i šire, kao i davanje smjernica za dalje djelovanje Sipe po ovoj poblematici s posebnim akcentom na proaktivno i preventivno djelovanje.

Jozićeva je istakla da Sipa po pitanju problematike terorizma kontinuirano sarađuje sa svim domaćim i međunarodnim partnerima koji su spremni da svoje kapacitete u potpunosti stave u funkciju borbe protiv terorizma.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se