15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Moksi“ rješava problem kiseonika?

VAŠINGTON, MOSKVA – Za život na Marsu, kao i za pokretanje rakete kojom bi astronauti mogli da sa „crvene planete“ ponovo krenu ka Zemlji – potreban je kiseonik, pa naučnici razvijaju projekat „MOKSI“ /MOXIE/.

Za pet godina na Mars će biti poslat rover, čiji dio će činiti sistem „MOKSI“, a cilj je proizvodnja kiseonika.

Ukoliko misija uspije, to će biti osnova za 100 puta veći sistem „MOKSI“ za ljudski put na Mars.

U planiranju misija u dubokom svemiru i istraživanju planeta poput Marsa najveći problem za astronaute biće – nedostatak kiseonika. On astronautima treba za za disanje, a raketama za let.

Pošto nije isplativo „vući“ u svemir velike kontejnere kiseonika, naučnici rade na razvoju sistema „MOKSI“ koji bi mogao riješiti te probleme.

Eksperiment „MOKSI“ biće dio rovera koji će na Mars ići 2020. godine. Rover će proizvoditi električnu energiju slično kao i rover „Kjuriositi“, a cijela misija trebala bi da košta 130 miliona dolara.

Sistem će čuvati kiseonik za disanje, ali i za raketno gorivo kako bi astronauti mogli da odlete sa Marsa.

„MOKSI“ će proizvoditi kiseonik tako što će iz ugljen dioksida izolovati atome kiseonika, a njih će zatim spajati u kiseonik koji udišemo na zemlji.

Nakon što proizvede kiseonik, „MOKSI“ će ga izbaciti u atmosferu Marsa. U prvom eksperimentu, kiseonik će biti „pohranjen“ samo da ga naučnici izmjere, jer ciljaju na čistoću od 99,6 odsto.

Tako velika verzija sistema trebala bi na Marsu da proizvodi oko dva kilograma kiseonika na sat.

Ideja je da se prije ljudske posade pošalje prazna raketa i veća verzija „MOKSI“ sistema na Mars.

„Moksi“ bi godinu i po proizvodio kiseonik za raketu kojom bi se mogli vratiti astronauti koji će stići na „crvenu planetu“.

Atmosfera Marsa sastoji se od 96 odsto ugljen dioksida i samo 0,2 odsto kiseonika, koga u Zemljinoj atmosferi ima 21 odsto.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se