5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Mesi kralj het-trikova

BARSELONA – Fudbaler Barselone Lionel Mesi u pobjedi svog tima nad Rajo Valjekanom (6:1) ostvario je svoj 24. het-trik u Primeri, a ukupno 32. u svim takmičenjima Španije.

Argentinski fudbaler tako se našao na čelu uglednog društva, ispred Kristijana Ronalda, Alfreda di Stefana, Telma Zare, Edmunda Suareza… Mesi je jedini igrač Barselone koji se našao među pet najboljih strijelaca het-trikova. Sjajnog Argentinca slijedi njegov „vječni“ rival i zvijezda Real Madrida Kristijano Ronaldo i upravo su njih dvojica još uvijek aktivni fudbaleri.

Prekretnicom njegove karijere pokazala se sezona 2006/07. kada je postao standardni prvotimac katalonskog tima i postigao svoj prvi het-trik i to protiv Real Madrida (3:3), završivši sezonu sa 14 golova u 26 nastupa u ligi. Mesi je igrač sa najviše golova u četiri uzastopne sezone Lige šampiona, a takođe drži rekord u Španiji sa najviše het-trikova u posljednjih pet sezona. U martu 2012. ušao je u istoriju elitnog evropskog takmičenja kada je postao prvi igrač koji postigao pet golova u jednom meču. U sezoni 2011/12. postavio je evropski rekord u svim takmičenjima za jednu sezonu pošto je mreže zatresao 73 puta. Takođe, iste sezone postavio je rekord u Primeri kada je postigao 50 golova i postao prvi igrač koji je ikada davao golove i asistirao u šest različitih zvaničnih takmičenja u okviru jedne sezone. U februaru 2013. postigao je svoj 300. pogodak za Barselonu, a 30. marta 2013. godine Mesi je postigao gol na 21 uzastopnoj utakmici u Primeri, postavši tako prvi fudbaler u istoriji koji je protiv svakog profesionalnog tima tresao mrežu u jednoj fudbalskoj ligi. Marta 2014. dao je tri gola Real Madridu i postao igrač sa najviše het-trikova u istoriji „el klasika“. U nastavku te godine Mesi je sa 27 godina postao najmlađi igrač koji je postigao 250 golova u Primeri. Het-trikom protiv Sevilje novembra 2014. godine Argentinac je dostigao 253 gola u Primeri i postao najbolji strijelac svih vremena u Španiji. Kasnije tog mjeseca postigao je svoj 74. gol u Ligi šampiona i postao njen vodeći strijelac svih vremena, piše Glas Srpske.

Golovi

Prvoj zvijezdi Barselone Mesiju ovo je šesta uzastopna sezona u kojoj je postigao više od 40 golova, što niko još do sada nije uradio u istoriji španskog fudbala. Trenutno je na kvoti od 41 gola u svim takmičenjima i juri da osvoji ove sezone sa katalonskim timom sve tri titule.

Mesi odlazi?

Sportski direktor Barselone Arijeda Braida u razgovoru za „Esport 3“ nije isključio mogućnost da Mesi ode sa „Kamp noua“.

– Imam 30-godišnje iskustvo i kontakte širom svijeta, te prijatelje u Brazilu, Argentini i Evropi. Kada govorimo o Mesiju, mislim da je nezamislivo da on ode, ali ako se zna koliko novca imaju Mančester siti i PSŽ, i to može da se dogodi. Nekada se i čudne stvari dešavaju – rekao je Braida.

24 – Lionel Mesi (Barselona)

23 – Kristijano Ronaldo (Real Madrid)

22 – Telmo Zara (Atletik Bilbao)

22 – Alfredo di Stefano (Real Madrid)

19 – Edmundo Suarez (Valensija)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se