13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Izgrađeno 40 lovačkih kuća i šest lovačkih domova

ZVORNIK – Na području regije Birač, koju čine opštine Zvornik, Osmaci, Vlasenica, Šekovići, Milići, Bratunac i Srebrenica, izgrađeno je više od 40 lovačkih kuća i šest lovačkih domova, za šta je utrošeno oko dva miliona KM, izjavio je član Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske sa ove regije Zdravko Ilić.

Ilić je, obilazeći lovišta sa saradnicima, rekao novinarima da udruženja ove lovne regije planiraju da sagrade još 18 lovačkih kuća, za čiju bi izgradnju trebalo obezbijediti oko 350.000 KM, ističući da devet lovačkih udruženja sa oko 2.200 lovaca gazduju lovnom površinom od oko 205.000 hektara na području birčanske regije.

„U lovištima regije Birač podignuto je 110 visokih čeka vrijednih oko 150.000 KM, a planira se uraditi još 60 čeka, za čiju će izgradnju biti potrebno oko 100.000 KM“, najavio je Ilić.

Prema njegovim riječima, lovcima ove regije najveći dio aktivnosti bio je usmjeren na realizaciju godišnjih planova korištenja lovišta, odnosno domaćinskom gazdovanju, vodeći prvenstveno računa o uzgoju i zaštiti divljači.

On je napomenuo da je prioritet završetak lovačkog doma u Šekovićima za koji treba izdvojiti još oko 50.000 KM da bi bio u funkciji.

Ilić smatra da je u narednom periodu lovački dom na lovnom području opštine Zvornik među objektima za kojima postoji potreba da se grade.

„Oko 700 lovaca iz dva lovačka udruženja sa područja opštine Zvornik pokazali su veliko interesovanje za jednim reprezentativnim objektom“, rekao je Ilić i podsjetio da je za njegovu izgradnju obezbijeđena lokacija i infrastruktura.

Ilić je dodao da je izuzetno dobra saradnja lovačkih udruženja sa područja opština Zvornik, Osmaci, Šekovići, Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica, što je rezultiralo razvojem infrastrukture, odnosno velikim brojem lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata.

On je istakao da su, zahvaljujući dobrom radu u cjelini, lovačka udruženja i istaknuti lovci nosioci najviših priznanja, ne samo Lovačkog saveza Republike Srpske, nego i priznanja u svojim lokalnim sredinama.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini regija Birač postala je bogatija i za 107 novih lovaca, koji su uspješno položili lovačke ispite.

„Kao pobornik prijateljskog druženja i saboravanja, želim da nas 2015. godina još čvršće uveže nitima međusobne saradnje, druženja i iskrenog prijateljstva, kako na nivou regije Birač, tako i naše regije sa susjedima i Lovačkim savezom Republike Srpske u svim elementima koji lovstvo čine lijepim i korisnim“, naglasio je Ilić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se