4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Ivanić: Vlast će biti brzo formirana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se sa 90 odsto vjerovatnoće može tvrditi da će relativno brzo biti fomirani Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH /FBiH/.

Ivanić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, prije svega, zavisi od dvije partije, DF-a i HDZ-a BiH, i dodao da su, prema informacijama kojima raspolaže, predstavnici tih stranaka postigli dogovor o tim pitanjima.

Odgovarajući na pitanje da li će odugovlačenje formiranja vlasti na nivou BiH i FBiH ugroziti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, Ivanić je napomenuo da je taj posao završen zajedničkom Izjavom BiH o provođenju neophodnih reformi na putu BiH ka EU.

„EU je jasno stavila do znanja da je dovoljno da se napravi izjava, i mi smo to učinili i posao uspješno doveli do kraja. Međutim, razvlačenje formiranja vlasti ugrožava pozitivni trenutak koji se stvorio, i koji Predsjedništvo BiH nastoji održati i dalje“, dodao je Ivanić.

On je napomenuo da je to i razlog zbog kojeg Predsjedništvo BiH nastoji da drži temu BiH u briselskim institucijama aktivnom, jer bi čekanjem na Savjet ministara BiH sve pozitivno što je učinjeno od decembra moglo biti upropašćeno.

Govoreći o pitanju imenovanja novih ambasadora BiH, predsjedavajući Predsjedništva naveo je da je jednom broju ambasadora istekao mandat, kao i da je ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić podnio ostavku.

„Bilo je 17 ili 18 ambasadora koji su imenovani, i u skladu sa diplomatskom praksom neću reći imena. Rado bih se, ako mislite na predsjednika Republike Srpske, konsultovao sa njim da dijelimo istu zgradu. Ali, njegovom voljom ne dijelimo istu zgradu, a od njega nisam dobio nikakav prijedlog, niti čak ponudu da će dati prijedlog“, rekao je Ivanić.

Ivanić je napomenuo da će, u slučaju da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude imao prijedlog u vezi sa imenovanjem novih ambasadora, i te kako znati da ih uvaži.

Kada je riječ o odluci Apelacionog vijeća Haškog tribunala kojom je zatraženo od Sudskog vijeća da odmah bude poništena odluka o privremenom oslobađanju predsjednika SRS Vojislava Šešelja i bude naređeno njegovo vraćanje u Hag, Ivanić je rekao da je očigledno da nekome sada treba spektakl.

Prema Ivanićevim riječima, znalo se da se Šešelj neće sada vraćati u Hag, jer je to i rekao, i čini se da je podsticaj za taj spektakl koji će uslijediti dao sam Haški tribunal odlukom o puštanju predsjednika SRS na privremenu slobodu.

„Haški tribunal jednom pusti, pa poslije toga traži povratak kao da nisu znali kako će Šešelj da se ponaša. Ko god poznaje Šešelja znao je kako će se on ponašati kada bude pušten i šta će biti“, rekao je Ivanić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se