-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

IPAP-a Srbiju približio najmračnijoj vojnoj organizaciji

Demokratska stranka Srbije /DSS/ i Dveri ocijenili su danas da se Srbija potpisivanjem Sporazuma o individualnom akcionom planu saradnje sa NATO /IPAP/ opasno približila najmračnijoj vojnoj organizaciji današnjice i ozbiljno narušila svoju poziciju vojne neutralnosti.

„Svima je jasno da je na sceni puzajući ulazak Srbije u NATO, protivan ne samo elementarnim vitalnim interesima zemlje nego i opredeljenju ogromnog broja njenih građana“, navedeno je u otvorenom pismu koje su DSS-Dveri uputile predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Narodne skupštine Maji Gojković i premijeru Aleksandru Vučiću.

U pismu se podsjeća da je taj oblik saradnje između Srbije i NATO predviđen „zloglasnim zakonom koji je u maju prošle godine usvojio američki Kongres od nazivom `Akt o prevenciji ruske agresije`“.

„Tim zakonom je predsjednik SAD Barak Obama zadužen da `u roku od godinu dana` obezbijedi `interakciju između armija SAD` sa oružanim snagama istočnoevropskih zemalja koje nisu članice NATO, među njima i Srbijom“, navodi se u pismu.

DSS-Dveri ocjenjuju da je svakome jasno da je potpisivanje IPAP-a, kojim Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO, svrstavanje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je Rusiji američkim takozvanim „Aktom o prevenciji ruske agresije“ praktično objavljen rat.

U saopštenju se podsjeća da Srbija u svojoj istoriji nikad i ni na koji način nije učestvovala u vojnim pohodima protiv Rusije, čak ni onda kada su je, kao 1941. godine, vojno okupirali nacisti.

DSS i Dveri smatraju da državni vrh srpskoj javnosti, masovno opredijeljenoj protiv NATO, duguje odgovor da li Srbija u taj vojni savez ulazi dobrovoljno ili kao plijen.

„Ako pod vašim vođstvom ulazi dobrovoljno, dužni ste da o tom pitanju zatražite mišljenje naroda na referendumu, i to ne referendumu o formalnom učlanjenju u NATO, već o potpisivanju IPAP i svakom daljem približavanju tom zločinačkom vojnom savezu. Ukoliko, pak, uvodite Srbiju u NATO kao plen zapadnog vojnog saveza, podsećamo vas da građani Srbije ne dele vaše osećanje poraza, i da ste, udarajući i na ustavni, i na istorijski, i na moralni identitet naše zemlje, dužni da odstupite sa vlasti i raspišete vanredne izbore na svim nivoima, na kojima će se građani izabrati predstavnike koji neće kršiti ustav zemlje i njihovu elementarnu političku volju“, navodi se u otvorenom pismu.

DSS i Dveri, osim referenduma i izbora, zahtijevaju od vrha Srbije da se vrate ustavu, zakonu i srpskoj istoriji, i da od NATO zahtijevaju nadoknadu materijalne štete izazvane 78-dnevnim bombardovanjem, koja je procijenjena na više od 100 milijardi dolara.

„Nažalost, u tom zahtevu NATO ne možemo obavezati za neprocenjivu štetu za 2.500 poginulih i 12.500 ranjenih naših sunarodnika. Ne možemo ih materijalno obavezati ni za takvo narušavanje životne sredine, zbog koga u Srbiji danas, 16 godina kasnije, imamo više od 5.500 obolelih od raka na milion stanovnika (dok je evropski prosek 2.000). Ali možemo obavezati sebe, i možemo obavezati vas“, zakučuju se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić i član Starješinstva „Dveri“ Vladan Glišić.

U Briselu je 18. marta potpisan Individualni akcioni plan partnerstva /IPAP/ između Srbije i NATO.

IPAP predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredijeljena za članstvo u NATO.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se