12 C
Zvornik
25. април 2024.

Internet vam je spor jer ruter držite na krivom mjestu u stanu

Svi smo doživjeli onaj bolni trenutak pada WiFi-ja, kada se veza neočekivano prekine. Ispada da postoji pravilno i krivo podešavnje WiFi rutera, a zbog pogrešnog načina stranice se sporije učitavaju, a „skidanje“ filmova i muzike traje beskonačno.

Jason Cole, doktorant fizike na Imperial Collegeu u Londonu, pomoću matematike je „prokljuvio“ koje je najbolje mjesto za smještaj bežičnog rutera.

Cole se za svoj stan poslužio Helmholtzovom jednačinom – koja se koristi za mapiranje elektromagnetskih polja poput onih koje emituje ruter. Otkrio je da je smještanje rutera u daleki, neupadljivi ćošak nije idealno za dobru vezu, iako nas većina čini upravo to.

U razgovoru za Huffington Post Cole je dao niz savjeta koji će pomoći vašem WiFi ruteru da šalje jaki signal širom vaše kuće ili stana i tako smanji beskonačno vrijeme čekanja.

1. Postavite ruter na centralnu poziciju

Vjerovatno su žice za priključak rutera postavljene u ćošak prostorije, ali je bolje kad ih razvuče bliže sredini. U idealnom slučaju, to bi bilo u vidokrugu gdje god sjedite i najviše koristite internet.

Ovako vjerovatno izgleda smještaj vašeg rutera:

Prostorije za ruter

Na ovoj ilustraciji bežični signali zapravo putuju iz rutera kroz cijeli stan za oko deset miliontih dijelova sekunde. Možete vidjeti kako se signal odbija od zidova i ispunjava prostor s čarima interneta.

Mrtve zone, dokle signal baš i ne dopire, također su vidljive i postaju sve češće što se više udaljavamo od izvora, jer zidovi i druge fizičke prepreke apsorbuju više energije signala.

2. Nemojte ga okružiti metalnim predmetima

„Svi metali reflektiraju elektromagnetsku energiju prilično učinkovito“, rekao je Cole za Huff. Zato kuhinja nije najbolje mjesto za ruter.

3. ‘Neprijatelji’ su i betonski i zidovi od opeke

„Svi materijali reflektuju dio zračenja. No neki ga apsorbuju vrlo snažno, posebno beton“, rekao je Cole. Stavljanje rutera u betonsku ii zidanu nišu, gdje je zatvoren s više strana, neće pomoći signalu da dopre do najudaljenih ćoškova vašeg doma.

„Osim toga, podovi i stropovi su propusniji od zidova“, kaže Cole.

4. Ne ruetr blizu mikrovalne

Ako ste primijetili da internet uspori svaki put kad uključite mikrovalnu, nije vam se samo učinilo. Mikrovalovi rade na sličnoj frekvenciji kao i ruter pa čak i mali malo zračenja koje „pogbjegne“ iz mikrovalne može poremetiti vaš signal.

5. Postavite ga visoko

WiFi ruter emituje radio valove koji se šire van i prema dole iz izvora. Montaža rutera na zid ili postavljanje na visoku policu može dati bolji signal, pogotovo ako živite u kući i želite dobru vezu na više spratova.

6. Postavite antenu prema gore za bolji horizontalni prijem ili na stranu za okomiti

U višespratnim domovima pozicioniranje antena rutera bočno može vam pomoći da dobijete bolji signal na spratu. Podizanjem antene uvis omogućujete ruteru veći bočni domet.

Ako vaš ruter ima dvije antene, vodite brigu o svim mogućnostima pa dignite jednu antenu uvis, a drugu postrani. A ako imate ruter bez antene, budite sigurni da je u smjeru prema kojem odašilje.

Naravno, ako je ruter projektovan da „leži“, nemojte ga dizati na bočnu stranicu. Vrijedi i obrnuto: nemojte polijegati vertikalni ruter.

7. Dvaput razmislite o stavljanju rutera u prostoriju s puno ljudi

WiFi signal ne prolazi kroz Vodu. Budući da su ljudi uglavnom voda, gomila nas u sobi zajedno može ometati signal. Možda ste primijetili da se internet veza pogoršava u pretrpanim prostorima.

Naravno da želite dobar WiFi signal u sobi u kojoj se okupljaju ljudi, ali sva ta tijela bi mogla usporiti vezu u drugim dijelovima kuće.

Ako ste vični matematici – na žalost, ovdje je nužna – Cole je napravio aplikaciju za Android telefone koja omogućuje da uploadate tlocrt da biste vidjeli kako se elektromagnetski valovi šire u vašem domu.

(Dnevni avaz)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se