13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Inkluzija obrazovanja u srednjim školama

U Zvorniku se održava danas seminar pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje u srednjim školama“ na kome učestvuju nastavnici srednjih škola iz Zvornika, Bratunca, Vlasenica, Milića, Osmaka, Srebrenice i Šekovića.

Načelnik za predškolsko, osnovno i opšte srednje obrazovanje u Republikom pedagoškom zavodu Nina Ninković rekla je Srni da je Republički pedagoški zavod, u skladu sa svojim opredjeljenjima i dužnostima, uz finansijsku podršku Unicefa organizovao seminar za nastavnike osnovnih i srednjih škola vezano za inkluziju u obrazovanju.

„Na regiji Birač smo uključili predstavnike svih osnovnih i srednjih škola, dok ćemo u ostatku ove i naredne godine obići cijelu Republiku Srpsku kako bi nastavnicima pružili elementarne informacije i pomogli im dase nose sa poteškoćama i izazovima sa kojima se svaki dan susreću u nastavi“, rekla je Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, edukatori na seminaru su istaknuti stručnjaci sa Defektološkog fakulteta iz Beograda – logopedi, defektolozi, pedagozi, psiholozi, odnosno ljudi koji imaju dovoljno iskustva da odgovore na potrebe i dileme nastavnog osoblja.

Teme današnjeg seminara su: Inkluzija u Republici Srpskoj sa osvrtom na zakonske odredbe i procedure razvrstavanja, izbor struka i zanimanja, način pružanja podrške…, Osnovne karakteristike djece sa smetnjama u razvju prema Pravilniku o procjeni potreba, klinička, slika, etiologja, mogućnost u školovanju.

Seminar za profesore srednjih škola je jednodnevan, dok će sutra i prekosutra biti održan seminar za nastavnike osnovnih škola sa regije Birač na temu „Inkluzivno obrazovanje u osnovnim školama“.

Republički pedagoški zavod, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i uz podršku Unicefa, organizovao je seminare za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji rade sa djecom sa posebnim potrebama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se