2 C
Zvornik
19. април 2024.

Ideja – autoput London – Moskva – Njujork!

MOSKVA – Sve one koji imaju fobiju od leta avionom, sigurno će obradovati ideja Vladimira Jakunjina o izgradnji autoputa koji bi povezivao Atlantski i Tihi okean, ali i mogućnost da se brzim prugama putuje do Amerike.

Trasa takvog „superautoputa“ prolazila bi kroz cijelu Rusiju, u dužini od čak 22.000 kilometara.

Kako prenosi CNN, projekat transevroazijskog autoputa „Razvoj“, koji je u Ruskoj akademiji nauka predstavio predsjednik „Ruskih željeznica“ Vladimir Jakunjin, predviđa izgradnju autoputa duž transsibirske željeznice, ali i novu prugu, naftovode i gasovode, kao i postavljanje električnih i vodovodnih postrojenja u najzabačenijim predjelima zemlje.

Taj megaautoput pružao bi se cijelom dužinom Rusije, a integrisao bi se u postojeće putne dionice.

Realizaciju tog projekta pratiće i pokretanje novih industrija, izgradnja novih gradova i otvaranja na hiljade radnih mjesta.

Premda veoma “ambiciozan i skup”, projekat se nameće kao nužnost zbog potrebe povezivanja ogromne ruske teritorije.

„To će riješiti mnoge razvojne probleme i omogućiti razvoj socijalnih programa kao i novih energetskih resursa“, objasnio je Jakunjin, ističući da će to „dati novu dimenziju budućnosti“.

Projekat otvara mogućnost da se, paralelno sa autoputem, gradi i linija brzih pruga do Vladivostoka.

Ukoliko dođe do njegovog ostvarivanja, ta pruga bi mogla biti produžena i do Aljaske, što bi prvi put omogućilo da se kopnom putuje od Britanije, tunelom ispod Lamanša, sve do SAD.

Najkraća razdaljina između Rusije i Aljaske iznosi oko 88 kilometara preko Beringovog moreuza, koji razdvaja Aziju od Sjeverne Amerike, prenosi RTS.

U projektu nije objašnjeno kako bi se riješilo pitanja prelaska preko tog moreuza.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se