9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Hypo banka na nezakonit način „skinula“ sa računa „Alumine“ preko 140 hiljada evra?

ZVORNIK – Obavještavamo javnost  da je HYPO ALPE-ADRIA-BANK AD Banja Luka, prinudnim putem podnošenjem mjenice,  sa transakcionog računa privrednog društva „Alumina“ d.o.o. Zvornik   danas „skinula“ 140.395,57 evra, a  po osnovu jemstva privrednog društva „Alumina“ d.o.o.  po kreditu Fabrike glinice „Birač“ AD u stečaju, a na osnovu obračunatih zateznih kamata bez pravnog osnova – saopšteno je iz Alumine.

I pored upozorenja stečajnog upravnika Fabrike glinice “Birač” AD u stečaju, navedena mjenica je podnijeta na naplatu bez pravnog osnova.

Nakon otvaranja stečaja u Fabrici glinice „Birač“, u aprilu 2013. godine, „Alumina“ je preuzela da izvrši obavezu plaćanja duga „Birača“ iz 2003. godine, za koji je „Alumina“ bila jemac u cjelokupnom iznosu od 1,836 miliona KM, kroz plaćanje u 18 mjesečnih rata. „Alumina“ je u potpunosti izmirila taj dug, da bi nakon toga HYPO ALPE-ADRIA-BANK bez pravnog osnova obračunala zatezne kamate i nezakonito iskoristila mjenicu kao instrument obezbjeđenja plaćanja.

Teškom zloupotrebom položaja i aktiviranjem mjenice HYPO ALPRE-ADRIA BANK AD Banja Luka je na nezakonit način sebe kao povjerioca Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju stavila u povoljniji položaj u odnosu na ostale povjerioce i time nanijela štetu privrednom društvu „Alumina“ d.o.o.

Privredno društvo „Alumina“ d.o.o. Zvornik  biće prinuđeno da naknadu štete prouzrokovane neosnovanim aktiviranjem mjenice, traži putem nadležnog suda podnešenjem tužbe.

Zbog ovakvog besprizornog i krajnje  neprofesionalnog postupka HYPO ALPE-ADRIA-BANK AD Banja Luka preporučujemo zaposlenima i našim poslovnim partnerima da ugase račune u ovoj banci, jer će privredno društvo „Alumina“ d.o.o. Zvornik obustaviti svako dalje poslovanje i saradnju sa HYPO ALPE-ADRIA-BANK AD  Banja Luka, kaže se u saopštenju iz kompanije „Alumina“.

Sa ovim postupkom  HYPO ALPE-ADRIA-BANK AD Banja Luka danas su obavješteni Agencija za bankarstvo Republike Srpske i poslovni partneri privrednog društva „Alumina“ d.o.o.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se