Ex-YuVIJESTI

Glavašu određen pritvor do maja 2016. godine

Vrhovni sud Hrvatske donio je danas odluku da se Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, odredi istražni pritvor do 5. maja 2016. godine.

„U obrazloženju odluke, Vrhovni sud se referisao na odluku Ustavnog suda, smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u dijelu koji se odnosi na određivanje, odnosno neodređivanje krajnjeg roka trajanja istražnog zatvora“, izjavio je Krešimir Devčić, portparol zagrebačkog Županijskog suda, kojem je danas dostavljena ova odluka.

On je rekao da se u tom smislu Vrhovni sud „referisao na načela razmjernosti, te zabrane diskriminacije na koju je uputio Ustavni sud, ali i na kazne ostalih Glavaševih suosuđenika za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku“, prenose hrvatski mediji.

Zbog teškog zdravstvenog stanja Glavaša, odbrana je ponovno zatražila da on bude pušten na slobodu, a o tom prijedlogu sutra će odlučivati Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Ustavni sud je prošle sedmice djelimično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. aprila.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja, hitno je juče prebačen u zatvorsku bolnicu.

Ustavni sud Hrvatske 12. januara ukinuo je presudu Vrhovnog suda u slučajevima „garaža“ i „selotejp“, u kojima je Glavaš pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Od Vrhovnog suda, Ustavni sud je zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon ukidanja pravosnažne presude, na snazi je ostala nepravosnažna presuda, kojom je Glavaš bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close