12 C
Zvornik
26. септембра 2022.

Glavaš uhapšen, počinje štrajk glađu

ZAGREB – Pošto je policija došla po Branimira Glavaša u Osijeku da ga, po nalogu suda, sprovede u zatvor Remetinec, on je okupljenim stranačkim kolegama iz HDSSB-a i novinarima rekao da je to još jedan presedan u njegovom političko-pravosudnom progonu i da započinje štrajk glađu.

„Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentalizovanim pravosuđem zbog svoje porodice, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih koji su učestvovali u pravednom Domovinskom ratu, kojim je stvorena i odbranjena nezavisna Hrvatska“, poručio je Glavaš.

Najavio je da će dalju pravnu bitku nastaviti njegovi branioci, političku HDSSB, a da njemu preostaje jedini način borbe i protesta protiv kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava, a to je štrajk glađu, koji počinje odmah, u trenutku šestog hapšenja.

„Pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast je teška sramota za hrvatski narod koji tako nešto ne zaslužuje“, rekao je on prije nego što ga je policija odvela.

Zagrebački Županijski sud zatražio je jutros od osječke policije da Branimira Glavaša dovede u istražni zatvor u Remetincu i policija je po njega stigla nešto prije 11 sati, prenio je portal Index.hr.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je na internet strani rješenje kojim prihvata žalbu zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva i Branimiru Glavašu određuje istražni zatvor.

Najviše pravosudno tijelo zaključilo je da bi Glavaš na slobodi mogao da uništi dokaze ili utiče na svjedoke pa mu je odredilo istražni zatvor koji „može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je optuženi nepravosnažno osuđen“.

Odluka je donesena nakon žalbe Tužilaštva na odluku Vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužilaštvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući da je, pošto je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u

slučajevima „garaža“ i „selotejp“ od 8 godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Glavaševa odbrana najavila je da će, čim primi rješenje Vrhovnog suda, podnijeti tužbu Ustavnom sudu.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je 12. januara presudu Vrhovnog suda u slučajevima „garaža“ i „selotejp“ u kojima je Glavaš pravnosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Od Vrhovnog suda Ustavni sud je zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Od ukupno 5 godina i 4 mjeseca, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio 4 godine, preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici, a po izlasku iz zatvora vratio se u Hrvatsku.

Nakon ukidanja te pravosnažne presude na snazi je ostala nepravosnažna presuda kojom je Glavaš bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, na osnovu čega je određen pritvor.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se