18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Evro i dolar bi se uskoro mogli izjednačiti

Tržišni analitičari procjenjuju da će vrijednost evra i američkog dolara uskoro biti izjednačena i da bi evropska valuta mogla dodatno da oslabi sa sadašnjeg kursa, najslabijeg u posljednjih 12 godina.

Slabljenje evra uslijedilo je u vrijeme kada je Evropska centralna banka (ECB) pokrenula program otkupa državnih obveznica prije dva dana.

U trgovini jutros za jedan evro se dobijalo 1,069 dolara, prenosi CNBC.

„Mislim da se krećemo prema paritetu i da je to logičan zaključak u vezi sa sljedećom fazom. Mislio sam da će se to desiti sljedeće godine, ali se zbog ovog tempa čini da će se to dogoditi ranije“, izjavio je Dejvid Zan, tržišni stručnjak iz kompanije „Frenklin Templton“.

On je dodao da ECB zasad ne treba da brine zbog tempa slabljenja evra, ali da treba da se zabrine ako se taj trend ubrza.

Majkl Hjuson, glavni analitičar u kompaniji „CMC markets“, smatra da postoji potencijal da evro dodatno oslabi, donosi „Dnevni avaz“

„Malo ljudi je moglo da zamisli u maju prošle godine, kada se za jedan evro dobijalo 1,4 dolara, da će deset mjeseci kasnije ta valuta oslabiti za skoro 35 odsto i da postoji potencijal da ode još niže“, saopštio je Hjuson u novoj analizi.

On je dodao da je sljedeći korak kurs od 1,05 i da, poslije toga, paritet više nije daleko.

Strateg za devizne poslove u banci Societe generale Sebastijan Gali slaže se da se evro kreće ka kursu od 1,05 prema dolaru i da bi paritet mogao biti postignut za nekoliko sedmica.

On je dodao da ne bi bilo iznenađenje da se devizno tržište stabilizuje poslije burnog početka godine, prenosi Cafe.ba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se