-7.6 C
Zvornik
04. децембра 2023.

Evo kako da skuvate savršenu tursku kafu!

Poslije ovoga, kazaće vam da se možete udati.

Ako ste ljubitelji prave kafe, sigurno već znate neke tajne pravljenja ovog omiljenog napitka, ali još nekoliko zanimljivih informacija nije na odmet…

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati svježa ako kupite i čuvate cijela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate svježa zrna kafe je miris – potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni postupak je uvijek isti – preko mljevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus, piše Dnevno.rs.

Kako biste uvijek skuvali dobru kafu, bez obzira služite li se aparatima ili običnom posudom, važe neka univerzalna pravila:

  • pribor mora biti čist
  • koristite svježu, hladnu vodu
  • koristite odgovarajuću krupnoću mljevenja i pazite na vrijeme pripreme napitka
  • pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima
  • kafu uvijek poslužite odmah nakon pripreme.

Kako pripremiti pravu kafu u džezvi

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću. Kod pripreme bitno je da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka ‘Knjige o kafi’ Sara Peri.

U džezvu je potrebno staviti dvije kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, pa preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promješajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomjerite s vatre, ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se