4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

EU: Ugasite svoje Facebook naloge

LUKSEMBURG – Građani EU koji žele da sačuvaju privatnost svojih informacija od američkih obavještajnih službi treba da zatvore svoje „Facebook“ naloge, upozorila je Evropska komisija, uz ocjenu da aktuelni zakoni Unije ne štite podatke građana.

Advokat Evropske komisije Bernhard Šima rekao je ovo u okviru slučaja koji je pokrenuo privatni aktivista Maksimilijan Šrems. On je postavio pitanje li podatke građana EU treba smatrati bezbjednim ako se pošalju u SAD, u svjetlu masovnog praćenja podataka koje je otkrio Edvard Snouden, bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti SAD.

„Razmislite da ugasite nalog na ‘Facebooku’, ako ga imate“, rekao je Šima vrhovnom tužiocu Ivu Botu na ročištu pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu.

Postojeći sporazum „Sejf harbur“ odnosi se na prenos podataka građana EU preko Atlantika, u SAD. Bez tog sporazuma, prenos privatnih podataka izvan EU je protiv zakona evropskog bloka.

Slučaj je obuhvatio pritužbe protiv kompanija „Apple“, „Facebook“, „Microsoft“, „Skype“ i „Yahoo“.

Sporazum „Sejf harbur“ je zajednički dogovor između SAD i EU koji osigurava zaštitu podataka evropskih građana i onda kada tim podacima upravljaju američke kompanije izvan granica EU.

Evropska komisija nije mogla da potvrdi da li propisi „Sejf harbura“ adekvatno štite podatke građana EU.

Pokretač slučaja smatra da program američke vlade „Prizma“ u okviru kojeg se podaci građana EU, koje drže američke kompanije, prosljeđuju  američkim obavještajnim službama, predstavlja kršenje standarda „adekvatnosti“ i da sporazum Sejf harbur“ više ne važi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se