18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Epsko sjećanje na početak Velikog rata u Zvorniku

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održano je sinoć guslarsko veče pod nazivom „Zvuci gusala i epske poezije“, na kome je nastupilo 15 guslara iz Republike Srpske i Srbije.

Član Guslarskog društva „Gavrilo Princip“ iz Istočnog Sarajeva Kosta Plakalović rekao je novinarima da je veče posvećeno stogodišnjici Velikog rata i Gavrilu Principu, koji je nakon presude, zbog ubistva Franca Ferdinanda, umro u kazamatu 28. aprila 1918. godine.

Plakalović je dodao da je guslarsko veče i humanitarnog karaktera, jer će sva prikupljena sredstva bitu uplaćena guslaru Saši Laketiću iz Obrenovca, koji je imao velike štete od prošlogodišnjih poplava.

Na guslarskoj večeri učestvovali su Boško Golijanin, Luka Bošnjak, Rajko Todorović, Milenko Vidaković, Novak Borovčanin, Filip Perić, Boro Lakić, Dušan Pejić, Drago Maksimović, Vukan Đuka, Srđan Trifković, Kosta Plakalović, Petar Ostojić, Zoran Plemić i Saša Laketić.

Na kraju večeri, svi guslari su otpjevali jendu zajedničku pjesmu.

Guslarsko veče su pomogli opšitna Zvornik, Dom omladine, poslanik u Narodnij skupštini Republike Srpske Dušica Savić, kao i drugi sponzori.

Organizator večeri bilo je Guslarsko društvo „Gavrilo Princip“ iz Istočnog Sarajeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se