24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Država zaposlila nova 703 službenika

SARAJEVO – Iako institucije države, barem deklarativno, već nekoliko godina provode mjere štednje koje bi trebalo da ublaže posljedice recesijskog udara, u posljednje dvije godine u institucijama BiH zaposlena su 703 državna službenika, dok je u isto vrijeme iz službe istupilo njih 117.

I tendencija zapošljavanja pokazuje tek deklarativno zalaganje za uštede, s obzirom na to da su tokom 2013. u državnu službu primljena 143 službenika, a prošle godine njih 560. Od toga se 446 zaposlenih odnosi na Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja je rješavala status vlastitih ljudi, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Ratka Kovačevića, portparola UIO BiH, Agencija za državnu službu (ADS) BiH je još 2007. godine, na zahtjev UIO, raspisala konkurs za pripravnike. Prijavilo se nekoliko hiljada kandidata, ali je nakon testiranja na kraju primljeno njih nekoliko stotina.

„Oni su bili pripravnici godinu, i nakon toga, po isteku pripravničkog staža, trebalo da je da bude raspisan konkurs za njihov prijem u državnu službu u UIO, ali zaista ne znam zašto nije. Sve vrijeme su im davani ugovori o radu, tri po tri mjeseca, do konačnog raspisivanja konkursa 2014, kada su postali državni službenici.“

Tako pojašnjava Kovačević. Međutim, činjenica je da je tek u martu 2013. godine usvojen Pravilnik o sistematizaciji u UIO BiH, kojim je sistematizovano 2.690 radnih mjesta. Tada se u UIO povećao i broj zaposlenih, dakle nije bilo ušteda s te strane.

Iako na nivou institucija BiH u ovom trenutku radi oko 22.000 ljudi, samih državnih službenika je 3.432, prema podacima ADS-a. Ostalo su radnici, vojnici, policijski službenici… Za sve njih iz budžeta se odvajaju ogromna sredstva, dok u cijeloj BiH plate iz budžeta prima čak oko 130.000 ljudi!

Neven Akšamija, direktor ADS-a, pojašnjava da strukturu zaposlenih u institucijama BiH, osim državnih službenika, čine i zaposlenici sa srednjom i višom stručnom službom, imenovani i izabrani zvaničnici, policijski službenici, profesionalni vojnici te zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Proces njihovog zapošljavanja regulišu drugi zakoni, Zakon o radu u institucijama BiH, Zakon o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH, kao i drugi posebni zakoni. ADS je nadležan samo za proces zapošljavanja državnih službenika“, navodi Akšamija.

Inače, visina plata državnih službenika regulisana je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, koji propisuje koeficijente za plate i oni se kreću od 2,1 za stručnog saradnika, pa do 6,5 za generalnog sekretara Savjeta ministara. Osnovicu je odredilo Savjet ministara, a ona iznosi 475,69 KM, što se množi sa koeficijentom, na šta se dodaju topli obrok (oko 120 KM), prevoz (oko 50 KM), godine staža, a za pojedince i odvojeni život i druge prinadležnosti.

Plate od oko 1.150 do preko 3.300 KM

Plate državnih službenika u institucijama BiH kreću se u velikom rasponu od oko 1.000 KM pa do više od 3.300 KM, u zavisnosti i od godina staža i pogodnosti korištenja odvojenog života.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se