10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Đoković osvojio Indijan Vels i 50. titulu u karijeri!

Novak Đoković došao je do 50. titule u karijeri! Prvi teniser svijeta je poslije gladijatorske borbe savladao Rodžera Federera u finalu Indijan Velsa sa 6:3, 6:7(5), 6:2.

Federer je izgledao pomalo zbunjeno na terenu, jer nije vjerovao da neko može toliko lako da se brani od njegovih servisa, a da prilično sigurno dominira sa osnovne linije – što je upravo činio Đoković.

Ipak, sve se mijenja krajem drugog seta kada Rodžer uspijeva da nadigra protivnika i da ga ubaci u razmišljanje, da li ima snage da izgura do trijumfa. E, pa, Novak je dokazao da ima i da je trenutni vladar svjetskog tenisa, piše Blic.

Novak je tako odbranio titulu u Indijan Vels, a to je posljednji put urađeno prije devet godina, i to od strane Federera.

Đoković je vrlo dobro otvorio servisom meč tako što je sa četiri poena poveo sa 1:0 uz pomoć dubokih lopti na samu osnovnu liniju. Ulazilo se u duge razmjene i u drugom gemu, ali je ovoga puta Rodžer bio bolji za izjednačenje (1:1). Federer nije bio siguran na svom servisu koliko i Novak, pa je već u četvrtom gemu dopustio brejk loptu, a onda je došao do novog poravnanja (2:2).

Federer nije u prva dva Novakova servis gema da osvoji poen, ali je zato u petom poveo sa 0:30, što mu nije bilo dovoljno da bude bolji na prvom udarcu protivnika (3:2). Nije imao ritam Rodžer, a to se odrazilo već u nastavku kada se susreo sa još četiri brejk lopte od kojih je upravo četvrta označila vođstvo Đokovića od 4:2.

Nakon toga je vrlo lako, za 50 sekundi, stigla potvrda uz nevjerovatne servis (5:2). Susreo se Federer sa problemima, ipak došao na 5:3, ali nije uspio da zaustavi sigurnog i hladnokvrnog Novaka da dođe do prvog seta rezultatom 6:3.

Srpski teniser je nastavio da vrši konstantan pritisak na Rodžera koji se jedva borio sa tim, davao sve od sebe, zato je i zaslužio vođstvo od 1:0 u prvo setu. Kada sve otkaže, Novaku je ostajao servis, a ni to ga nije spasilo od brejk lopte sa kojom se suočio, te se odbranio i poravnao na 1:1.

Tražio je Đoković rupe u igri Švajcarca, a zatim ih i pronašao pošto su duboke lopte bile ključ Rodžerovog mučenja, te je Srbin došao do novog brejka, prvog u drugom setu (2:1). Jasno je bilo da Novak ne igra protiv bilo koga, već protiv legendarnog Federera koji će kad-tad dodati gas, što je on i učinio u četvrtom gemu i „sagradio“ dve brejk lopte.

Ipak, u ključnim trenucima nije uspio da pogodi teren, tako da je prvi teniser svijeta povećao na 3:1. Servisi, servisi i samo servisi – to je bilo potrebno Đokoviću da održi prednost, što je on sasvim uspješno činio (4:2). Iznenađeni su bili svi prisutni što je švajcarski teniser osvojio dva gema u nizu uz brejk koji mu je dao novu energiju čak i da preokrene (4:5).

Momenat je bio na strani Federera, tu nije bilo priče, pa je Švajcarac došao na samo dva poena od seta (0:30), ali je Novak „dozvao“ svoj servis u bitnom trenutku i ipak izjednačio na 5:5. Jasno je bilo da će oba protivnika u nastavku biti oprezna, pa se pristupilo taj-brejku.

Đoković je u odlučujućem gemu imao oscilacija, dolazio do prednost (3:1), pa je gubio (3:3), potom je je sjajnim lobom prišao na dva poena od pobjede (5:3), a sve to je upropastio lošim prilazom na mreži i sa dve duple servis greške u nizu (5:6). Federer je odmah osvojio i set.

Novaku je ruka drhtala nevjerovatnim intezitetom na odmoru između dva seta, vjerovatno od nervoze ili stresa poslije veoma teške dionice, ali je lagano osvojio prvi gem, a onda je imao i tri brejk lopte od kojih je iskoristio treću i poveo sa 2:0.

Vodila se nevjerovatna borba u trećem gemu, Federer je imao priliku da vrati brejk poslije jedne fino skraćene lopte, a zatim još četiri od kojih je iskoristio posljednju tako što je Novak poslao lopticu u mrežu, tako da je bio u manjoj psihičkoj prednosti pred nastavak (2:1).

Nakon toga, Novak je polomio reket, što mu nije pomoglo da spriječi poravnanje (2:2). Ipak, to ga je dosta rasteretilo, pa je poveo sa 3:2, a onda je Federer od gotovog napravio veresiju, te na brejk lopti napravio duplu servis grešku za 4:2.

Još jedan siguran korak ka pobjedi, a onda i dve meč lopte za prvog tenisera svijeta, što Federer ipak nije preživio, tako da je Indijan Vels na kraju zasluženo odbranjen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se