23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanovićeva: Pooštriti kazne protiv pedofila

Pooštravanje kazne za počinioce polnog nasilja nad djecom, stalni nadzor i uspostavljanje registra pedofila, bile su teme o kojim su razgovarali premijerka RS Željka Cvijanović, ministri unutrašnjih poslova i pravde, Dragan Lukač i Anton Kasipović i ombudsman za djecu RS, Nada Grahovac.

„Izmjene i dopune krivičnog Zakona ili poseban Zakon koji će regulisati ovu oblast, odgovor treba dati stručni sastanak u ponedjeljak, na kojem će učestvovati predstavnici pravosuđa, ministrastva unutrašnjih poslova, porodice, zdravlja , ali i institucija, kao što je Centar za socijalni rad, kako bi se pronašla najbolja rješenja za regulisanje ove oblasti“, rekla je premijerka Željka Cvijanović.

„Institucija ombudsmana za djecu godinama traži Izmjene krivičnog zakona, kako bi se spriječilo zastarjevanje ovih krivičnih djela, podigla dobna granica za dobrovoljni pristanak na polni odnos“, kaže ombudsman Nada Grahovac, a prenosi RTRS.

Prema do sada jedinom izvještaju koji obuhvata 2013. godinu -u RS u 650 slučajeva nasilja nad djecom različitih oblika, 31 odnosi se na djelo seksualnog zlostavljanja, a od toga 15 na polno nasilje nad djetetom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se