14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Politika SDS-a dodirnula dno

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Reublike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da tvrdnje da republička vlast nije pomagala gradu Doboju tokom i nakon prošlogodišnje poplave, kao što to kažu Obren Petrović i Aleksandra Pandurević, pa se zato Doboj „obreo“ u Zajednici opština turskog svijeta, pokazuju da je politika SDS-a dodirnula dno.

„Ako tome pridodamo i ‘slučaj DŽaferović’, onda je jasno da se od tog dna ne može ići ni dublje ni niže“, rekla je Cvijanovićeva, na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnje gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamentu BiH Aleksandre Pandurević da „Doboj nije dobio ikakvu pomoć sa republičkog nivoa tokom i nakon poplava, pa su bili prinuđeni da pomoć traže od stranaca“.

Cvijanovićeva je podsjetila da „lokalna vlast Doboja nije pokazala ni najmanju sposobnost, niti želju da upravlja situacijom ni neposredno pred poplavu, ni tokom poplave, niti nakon poplave kad je trebalo da se saniraju posljedice ove katastrofe“.

„Sam lokalni štab Civilne zaštite grada Doboja bio je potopljen, što pokazuje krajnju nesposobnost i gradonačelnika i njegovih saradnika koji nisu bili u stanju da vode računa ni o sebi, a kamoli o stanovništvu. Nisu na vrijeme ni obavijestili stanovištvo o dolazećoj katastrofi“, istakla je premijer Srpske.

Kad se poplava desila, naglasila je Cvijanovićeva, oni nisu upravljali procesima, već su to umjesto njih radili tadašnji ministri unutrašnjih poslova, zdravlja i prosvjete, koje je Vlada Republike Srpske zadužila da koordiniraju aktivnosti na terenu.

„Na ove sastanke gradonačelnik Petrović u početku se nije ni odazivao, jer ga, izgleda, nije ni interesovalo šta mu se dešava sa građanima. Propusti su bili evidentni i kad je riječ o dijeljenju humanitarne pomoći. Kad je došlo vrijeme da se raščišćava optad i smeće nakon poplave, gradonačelnik nije uspio da mobiliše ni ljudstvo, ni mehanizaciju, niti je pokazivao interes da se bavi tim stvarima, pa je i to morala da organizuje Vlada Republike Srpske“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske cijelu sedmicu dana angažovala i slala i do 80 kamiona dnevno za čišćenje grada i odvoz otpada.

„Kada je Vlada poslala penzionisanog generala da pomogne u ovim poslovima, taj isti gradonačelnik je optužio Vladu da uvodi vojnu upravu. I dok je Vlada obavljala poslove umjesto lokalne uprave, gospodin gradonačelnik je dočekivao goste poput Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i Valentina Incka, slikao se s njima i davao besmislene izjave za federalne medije.

Mnoge od tih izjava su se kosile sa zdravim razumom i ozbiljno narušavale pravila vanredne situacije. Ako postoji primjer kako jedna vlast ne smije da se ponaša za vrijeme vanredne situacije kad stradavaju ljudi i materijalna dobra, onda je to lokalna vlast Doboja na čelu sa njenim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da „potreba Aleksandre Pandurević da brani ovakvu nesposobnost SDS-ovog gradonačelnika Obrena Petrovića i njegove najnovije političke odluke, kojima se protive i organizacije proistekle iz otadžbinskog rata, pokazuje kako daleko mogu da idu promašene politike kad se bije bitka za poneku fotelju u Sarajevu“.

Kada je riječ o izdvajanjima za grad Doboj poslije poplava, naglasila je Cvijanovićeva, iz Fonda slidarnosti kroz vaučere građanima Doboja je podijeljeno 14 miliona KM.

„Značajna sredstva od oko pola miliona maraka izdvojena su kroz naredbe i odluke Republičkog štaba, za humanitarnu pomoć, naftu, gorivo, higijenske pakete, stočnu hranu, a dok je za sanaciju i uređenje korita rijeke Bosne u Doboju do sada izdvojeno pola miliona maraka. Isto toliko biće uskoro izdvojeno za iste namjene“, zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se