15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Boračka udruženja s poslanicima Srpske u Parlamentu BiH o DŽaferoviću

Udruženja iz Republike Srpske proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata traže srpsko jedinstvo u Sarajevu i smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šefika DŽaferovića.

Oni smatraju da je jedinstven nastup srpskih poslanika preduslov za zaštitu nacionalnih interesa. Udruženja su dobila podršku i RVI, ali i Unije studenata Republike Srpske.

Poslanicima iz Republike Srpske u Parlamentu BiH uputili su dopis za hitan sastanak koji bi trebalo da bude održan danas u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić rekao je da je jedinstven nastup srpskih poslanika preduslov za njihovu dalju koheziju u Sarajevu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je procesuiranje DŽaferovića neophodno da bi se saznalo i gdje su tijela 52 osobe iz Gostovića koje su mudžahedini masakrirali. On je istakao da svi dokazi pokazuju da je DŽaferović bio svjedok toga, te da ima bar komandnu odgovornost.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković-Rajilić naglasila je da papir, koji pojedini srpski poslanici čekaju kao dokaz, da je DŽaferović optužen treba da da Tužilaštvo BiH, ali da se taj papir može čekati još pet mandata.

Predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske Branislav Dukić podsjetio je da je sva dokumentacija u vezi s DŽaferovićem (komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH), Sakibom Mahmuljinom i ostalim predata 2004. godine bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, te da je iz tribunala pod oznakom „A“ vraćena u Sud i Tužilaštvo BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se