-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Atina protiv politike sankcija prema Moskvi

Grčka ne podržava sankcije Zapada protiv Rusije, jer smatra da one nigdje ne vode, izjavio je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Cipras je naveo da postoji mogućnost unapređenja trgovinskih veza između dvije države.

„Možemo da ostvarimo značajnu saradnju koja će Grčkoj dati mogućnost da izvozi poljoprivrede proizvode u Rusiju“, izjavio je Cipras u intervjuu agenciji TASS uoči posjete Moskvi, koja bi trebalo da bude 8. aprila.

Grčki premijer je rekao da je posljednjih godina tim odnosima bio nanesen udarac, jer prethodna grčka vlada nije radila ono što je mogla da uradi da bi se izbjegla ova besmislena politika sankcija, koja je, prema Ciprasovom mišljenju, nastala zbog napetosti u Ukrajini.

„Razultat toga je embargo na grčke poljoprivredne proizvode, što je nanijelo veliku štetu grčkoj ekonomiji“, naveo je šef Vlade Grčke.

Cipras je istakao da Grčka ne podržava sankcije.

„Smatram da je taj put ne vodi nigdje. Pristalica sam mišljenja da je potreban dijalog, diplomatija, treba sjesti za pregovarački sto i naći rješenje za velike probleme“, dodao je Cipras.

Premijer Grčke je rekao da da je tokom prvog učešća na samitu EU u Briselu 19. i 20. marta pitao evropske zvaničnike da li novu bezbjednosnu „arhitekturu“ u Evropi vide sa Rusijom u procesu dijaloga i međusobnog razumijevanja ili Moskvu vide na suprotnoj strani.

Prema njegovim riječima, odgovor nije dobio, ali je jasno da nova evropska bezbjednosna struktura treba da obuhvati Rusiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se