5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Vinko Pandurević zatražio prijevremeno oslobađanje

BEOGRAD – Bivši oficir Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević zatražio je danas da bude pušten na prijevremenu slobodu, budući da je odslužio više od dvije trećine 13-godišnje zatvorske kazne, na koju ga je osudio Haški tribunal.

Pandurevićevi advokati su u zahtjevu naveli da je njihov branjenik, koji se dobrovoljno predao sudu u martu 2005. godine, krajem januara odslužio 75 odsto kazne, čime se stiču uslovi za prijevremeno oslobađanje.

Oni su podsjetili da se Pandurević decembra 2013. godine izvinio žrtvama i njihovim porodicama i osudio počinjene zločine, te ukazali i na njegovo primjerno ponašanje u pritvoru.

O Pandurevićevom zahtjevu odlučiće predsjednik Haškog tribunala, američki sudija Teodor Meron.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 30. januara bivšem komandantu Zvorničke brigade Vinku Pandureviću prvostepenu presudu i proglasilo ga krivim za pomaganje i podržavanje ubistava i progona muslimana iz Srebrenice.

Istom presudom, žalbeno vijeće je potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu proglasilo krivim za zločin nad srebreničkim muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

Oficiru Vojske Republike Srpske Dragi Nikoliću potvrđena je prvostepena kazna od 35 godina zatvora, dok je članu Glavnog štaba Radivoju Miletiću kazna umanjena sa 19 na 18 godina zatvora.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se