15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Vašington optužuje Moskvu za kršenje sporazuma

NJUJORK – SAD su optužile Rusiju za kršenje sporazuma iz Minska o Ukrajini.

Savjet bezbjednosti je sinoć jednoglasno odobrio ruski nacrt rezolucije za prihvatanje prekida vatre usaglašenog krajem prošle sedmice u Minsku, ali je između predstavnika Vašingtona i Moskve došlo do žestoke rasprave.

Američki ambasador u UN Samanta Pauer izjavila je da „svim srcem prihvata taj sporazum ali da Rusija mora da dokaže svoju posvećenost miru“.

„Prestanite sa naoružavanjem profederalnih snaga. Prestanite sa slanjem svojih vojnika i teškog naoružanja preko granice. Prestanite i da se pretvarate da ne radite to što radite. Rusija potpisuje sporazume a onda čini sve da ih naruši“, rekla je Pauerova, dodajući da Rusija zastupa suverenitet naroda a onda se ponaša kao da ne postoje granice njenih susjeda.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin nazvao je „uvredljivim“ komentare Pauerove.

„Od početka krize Rusija aktivno poziva na mirno rješenje putem transparentnog dijaloga između svih strana u unutrašnjem sukobu u Ukrajini“, naglasio je Čurkin.

On je izrazio razočaranost diskusijom u Savjetu bezbjednosti, jer pojedine kolege koriste uobičajenu retoriku, koja često nije štetna, ali u trenutnim okolnostima jeste, jer se pokušava prepravljanje dogovorenog iz Minska.

Čurkin je od zaraćenih strana u Ukrajini zatražio da stvore odgovarajuće bezbjednosne uslove za posmatračku misiju OEBS-a, posebno u zonama sukoba i Debaljcevu.

Prema podacima UN, više od 5.600 ljudi je poginulo od početka sukoba u aprilu prošle godine, ali postoji bojazan da je realan broj mnogo veći.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se