15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Tužba protiv Izetbegovića motiv napada na advokata Balijagića?

SARAJEVO – Tuzlanski advokat Faruk Balijagić, na čiju je kancelariju izvršen bombaški napad, izjavio je da ga je lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno angažovao u tužbi protiv zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, njegove žene i sestara.

Balijagić je rekao za „Dnevni avaz“ da ga je Radončić ovlastio da pokrene tužbu protiv Bakira Izetbegovića, koji je i član Predsjedništva BiH, te njegove supruge Sebije i sestara Lejle i Sabine, za koje postoji osnovana sumnja da su tokom rata pokrali novac namijenjen BiH, te ne isključuje da bi i to mogao biti motiv napada.
Radončić, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, potvrdio je novinarima da je angažovao Balijagića, dodajući da istraga treba da utvrdi ima li teroristički napad ima veze sa tim.

„Prije 15 dana sam ga angažovao da napiše krivičnu prijavu zbog otimanja, više milijardi KM vrijednog zlata, srebra, nakita i neopoznate količine gotovog novca i bankovnih čekova koji je jedna porodica skupljala u mnogim državama i to činila tokom rata, a da konačni račun o načinu trošenja nikada nije položila legalnim državnim organima i institucijama BiH. O svemu tome postoje video snimci i drugi dokazi“, kaže Radončić.

On ističe da nadležni organi treba da utvrde da li to ima veze sa terorističkim napadom na Balijagićevu kancelariju.

„Nema potrebe za bilo kakvim prejudiciranjem. Ipak, za potpunu nesigurnost građana, svakodnevnu pljačku i paljenje vozila u Sarajevu, te nesigurnost brojnih tužilaca i advokata, isključiv je krivac vlast Bakira Izetbegovića i njegovi kadrovi postavljen na pojedina komesarska mjesta ili u Tužilaštvu BiH“, rekao je Radončić.

Ispred advokatske kancelarije advokata Faruka Balijagića u Tuzli preksinoć oko ponoći detonirala je eksplozivna naprava koju su podmetnula nepoznata lica. Nakon eksplozije, od čijeg je dejstva uništena Balijagićeva kancelarija, buknuo je požar.

Ovo je u posljednjih nekoliko godina drugi napad na imovinu advokata Balijagića.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se