13.1 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Sporno Ministarstvo civilnih poslova

SARAJEVO – Čelnici stranaka parlamentarne većine na nivou BiH na današnjem sastanku napravili su velike pomake ka formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH, ali su ostala sporna dva koraka, odnosno dvije fotelje.

„Od deset potrebnih koraka, mi smo danas napravili osam. Zadovoljan sam ovim prvim zajedničkim sastankom. Svi su spremni na dogovor i ustupke i ako ovako nastavimo, u nedjelju ćemo postići konačan dogovor“, izjavio je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i domaćin sastanka, održanog u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Preostala dva koraka, istakao je, odnose se na potrebu postizanja međustranačkog dogovora o jednom ministarskom mjestu u Vijeću ministara i o jednoj poziciji zamjenika ministra.

Kako saznajemo, jedan preostali sporni resor je mjesto ministra civilnih poslova, na koje pretenduju i SDA i HDZ. Druga neusaglašena je pozicija zamjenika ministra vanjskih poslova BiH.

Od resora koji su ocijenjeni politički najvažnijim usaglašeno je da Savezu pripadne mjesto ministra vanjskih poslova, DF-u promet i komunikacije, a finansije HDZ-u BiH, budući da je kadar SDA Denis Zvizdić već imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Izetbegović, kao i ostali učesnici sastanka, uvjeravaju da će i ovo pitanje biti riješeno u nedjelju, na sastanku koji će takođe biti održan u Predsjedništvu BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da su predstavnici stranaka „napravili još jedan korak“ ka brzom i vrlo skorom dogovoru o uspostavi Vijeća ministara.

„Bez ikakvih spekulacija šta je ko tražio. Svima je u interesu da se dogovor postigne. Nadam se da ćemo to u nedjelju i završiti kako bismo u ponedjeljak visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, tokom njene posjete BiH, mogli izvijestiti i ovom napretku“, rekao je Čović.

Iako je na jučerašnjem sastanku raspravljano samo o izvršnoj vlasti na nivou BiH, Čović je ponovio stav svoje stranke da se odmah mora formirati i Vlada FBiH o čemu bi stranke većine u ovom entitetu (HDZ, SDA i DF) već u nedjelju takođe mogle razgovarati.

„Prema Zakonu o Vijeću ministara, budući da je već imenovan predsjedavajući, do 11. ožujka moramo formirati cijelo Vijeće ministara. No, i za izbor nove Vlade FBiH su probijeni svi rokovi i to žurno moramo završiti. Ako nastavimo ovim tempom, ubijeđen sam da u nedjelju oboje možemo završiti“, ustvrdio je Čović.

Nakon varnica koje su prethodnih dana, u medijskim istupima, sijevale između zvaničnika DF-a i HDZ-a, poslije jučerašnjeg sastanka predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić govorio je pomirljivim tonom.

„Mislim da u nedjelju možemo doći do dogovora i u ponedjeljak objaviti da imamo novo Vijeće ministara. Posao time nije završen jer treba da formiramo i Vladu FBiH. Sve je moguće usaglasiti, moramo se samo vratiti u realnost“, kazao je Komšić.

On smatra da se i formiranjem novog saziva izvršne vlasti u BiH treba poslati poruka EU o spremnosti domaćih političkih aktera da ispunjavaju obaveze.

„Ne bi bilo dobro da zbog političkih prohtjeva i sujeta propustimo šansu koju nam nudi EU gledajući nam kroz prste“, dodao je Komšić.

Čović je, zbog ranijih Komšićevih optužbi o neformalnim sastancima, reagovao tvrdnjom da do sada ni sa kim o uspostavi vlasti nije razgovarao po kafanama, nego isključivo u zgradi Predsjedništva BiH, pišu Nezavisne.

Mladen Bosić, lider SDS-a, koji se novinarima obratio u ime Saveza za promjene u RS, rekao je da su ova i ostale dvije stranke iz Saveza (PDP i NDP) zadovoljne današnjim sastankom.

„Nema ministarstva koje bilo kome pripada, sve je stvar dogovora. Blizu smo dogovora“, izjavio je Bosić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se