20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

SNSD, SP i DNS potpisali koalicioni sporazum u Stanarima

STANARI – Predstavnici SNSD-a, SP-a i DNS-a potpisali su danas u Stanarima koalicioni sporazum i utvrdili osnovne principe djelovanja u Skupštini ove lokalne zajednice.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Stanari Goran Jerinić rekao je novinarima da su danas utvrđeni principi koalicionog djelovanja, ali da nije razgovarano o funkcijama i podjeli resora, jer oni nisu bili na dnevnom redu.

On kaže da je prijedlog SNSD-a da uz načelnika opštine ima i predsjednika Skupštine, te da je pretpostavka da će DNS dobiti zamjenika načelnika, a SP potpredsjednika Skupštine.

Povjerenik SP-a za Stanare Srđan Todorović izrazio je zadovoljstvo što je dogovorena stabilna skupštinska većina, te da proces formiranja opštine „ide dalje“ i da nema zastoja.

„Okupili smo se oko programskih principa da se za građane biraju najbolja rješenja, uvažavajući izborne rezultate, ne robujući da li nekome treba nešto da pripadne“, rekao je Todorović.

Predstavnik Opštinskog odbora DNS-a Boško Prelić rekao je da koalicioni sporazum podrazumijeva da se zajedno radi i djeluje u korist građana Stanara.

On je istakao da je DNS ostvario svoj izborni cilj da učestvuje u vlasti, te da će se do konstituisanja skupštine govoriti o kadrovskim i drugim rješenjima.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić smatra da današnji koalicioni sporazum i formiranje skupštinske većine omogućava sinhronizovan rad načelnika opštine i lokalnog parlamenta.

Panić je naveo da je 19. mart zakonski rok da se konstituiše skupština, s obzirom na komplikovanu proceduru.

Prema njegovim riječima, pripremljeni su nacrt statuta, poslovnik o radu i privremeni budžet.

On kaže da se privremeni budžet odnosi na inicijalna sredstva za rad, dok opština ne počne samostalno da ostvaruje prihode.

Panić je najavio da će administrativna služba biti optimalna i da će u početnoj fazi imati četiri odjeljenja – opšta uprava, stambeno-komunalno-prostorno, finansije i privreda.

On je dodao da će, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, broj zaposlenih biti od 30 do 35, dok će opštinske institucije privremeno biti smještene u Dom kulture.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Stanari Mladen Kršić rekao je da će ova stranka djelovati kao konstruktivna opozicija, te dodao da nije zadovoljan što predstavnici SDS-a nisu pozvani na razgovor da bi se čulo i njihovo mišljenje o procesu konstituisanja skupštine.

On smatra da koalicija koju čine SNSD, SP i DNS „nema dovoljno stručnog kadra za sve funkcije“.

Na prvim lokalnim izborima za opštinu Stanari 1. februara, SNSD je osvojio šest odborničkih mandata, SDS pet, SP dva, a PDP i DNS po jedan.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se