7.4 C
Zvornik
07. октобра 2022.

SAD izručuje Nezirovića BiH zbog zločina nad Srbima

Američki federalni apelacioni sud presudio je da Almaz Nezirović, nekadašnji čuvar u logoru Rebić, ispunjava uslove za ekstradiciju u BiH.

Sud je odbacio Nezirovićeve tvrdnje da ne može biti izručen, jer je „prošlo previše godina od kako su se dogodili navodni zločini“, javio je Asošiejted pres.

Nezirović, koji živi u SAD, u Virdžiniji, optužen je da je mučio Srbe u tom logoru 1992. godine tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, navodi američka novinska agencija.

U BiH se Nezirović tereti da je tukao, ponižavao i nanosio ozljede nenaoružanim zatvorenim civilima.

Јedan sud u BiH izdao je nalog za njegovo hapšenje 2003. godine, šest godina nakon što je optuženik, kao izbjeglica, ušao u SAD.

Sudija Barbara Milano Kinan,  navela je da nije osnovana Nezirovićeva tvrdnja da je ekstradicija nemoguća, jer su njegove aktivnosti bile političke.

„Mučenje zatvorenika ne može biti opravdano time da se takva tortura dogodila u kontekstu političkih nemira“, navela je ona.

Nezirovićev advokat nije u prvom trenutku odgovorio na molbu za komentar, navodi AP.

Pravobranilac Entoni Đorno,  rekao je da odluka suda ne znači da je Nezirović kriv za optužbe, već da „osigurava da se o valjanosti optužbi raspravlja na odgovarajućem mjestu u zemlji njegovog porijekla“.

Prema sudskim spisima Nezirović se 1992. godine „pridružio paravojnoj grupi, Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i postao zatvorski čuvar“, navodi AP i dodaje da su HVO formirali Hrvati u namjeri da stvore „sopstvenu otcijepljenu republiku tokom rata“ i da nije imala veze sa vladom u kojoj su dominirali muslimani.

Pred federalnim američkim sudom Nezirović je otpužen i da je prikrivao aktivnosti u ratu kada se prijavljivao za izbjeglički status i naturalizaciju u SAD.

Taj predmet je zatvoren prošle godine, zbog očekivanja Nezirovićeve vjerovatne ekstradicije, navodi agencija.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se