18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusi vojno moćniji od Britanaca

LONDON, MOSKVA – Odnos snaga Velike Britanije i Rusije tema je oštre polemike pokrenute u britanskim vojnim krugovima, ali i javnosti.

Polemiku je pokrenulo to što su dva ruska bombardera prošle sedmice primijećena nedaleko od britanske obale. Tada su avioni britanskog ratnog vazduhoplovstva presreli ruske nedaleko od obale Kornvola.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije saopštilo da, uprkos blizini, ruski avioni nisu povrijedili britanski vazdušni prostor.

Sličan incident desio se u januaru, kada je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo da su dva ruska bombardera Tu-95 letjela u neposrednoj blizini britanskog vazdušnog prostora.

Britanski mediji upozoravaju da je u posljednje četiri godine britansko ratno vazduhoplovstvo bilo prisiljeno da interveniše više od 40 puta kako bi presrelo ruske vojne avione koji su letjeli tik do granice britanskog vazdušnog prostora.

Ser Majkl Grejdon, bivši komandant britanskih vazdušnih snaga, kaže da „nema sumnje da su Evropa i Kremlj u jednoj vrsti sukoba“.

„Oni i danas testiraju našu vazdušnu odbranu jer su i sami primijetili da više nismo ‘oštri’ kao što smo bili. Ovo je ujedno i njihov način da kažu: ‘Evo nas, mi smo moćna nacija'“, kaže ser Grejdon.

Govoreći o najnovijem incidentu s ruskim bombarderima, Dejvid Kameron, britanski premijer, pokušao je da minimalizuje cijeli događaj.

„Mislim da pokušavaju da nešto dokažu, ali tome ne bi trebalo pridavati toliku pažnju. Ovo je samo dokazalo da imam snage koje su spremne da odgovore“, kazao je Kameron.

Međutim, ser Grejdon ne dijeli to mišljenje, izjavljujući da je Velika Britanija na kraju Hladnog rata imala 26 eskadrila, a danas ih ima svega sedam, a sve zahvaljujući smanjenju troškova.

„Sumnjam da bismo izdržali bilo kakvu vrstu sukoba s Rusijom, jer smo danas na 50 odsto kapaciteta koje smo nekada imali“, kaže ser Grejdon, koji dodaje da su vazdušne snage Zapada prilično nezrele u odnosu na ruske.

Britanski mediji takođe dodaju da Vladimir Putin, lider Rusije, procjenjuje da je Zapad vojno sve slabiji.

Od 2010. godine koalicija je otpustila 30.000 vojnika, mornara, pilota, ali i stavila van pogona na stotine ratnih brodova, bombardera i tenkova, sve s ciljem smanjenja budžeta za odbranu za 4,7 milijardi funti, a sve kako bi „začepili“ rupu od 40 milijardi funti koje se troše na opremu.

U međuvremenu, ruski odbrambeni budžet porastao je za 33 odsto i iznosi 54 milijarde funti, što je značajno više u poređenju sa britanskim, koji iznosi 36,4 milijarde funti.

I dok Velika Britanija ima 154.227 vojnika, Rusija ih ima čak 771.000, imaju tri puta više nuklearnih podmornica i čak 12 puta više tenkova. Komandant Endrju Lembert, koji je nekada komandovao savezničkim snagama u Iraku, o svemu ovome kaže da „ako Rusi nešto ‘zakuvaju’, teško ćemo se izboriti s njima“.

„Da je Putin htio napasti, ne bi poslao nekoliko bombardera, već bi ih poslao daleko više i potpuno ‘iscrpio’ našu odbranu, mislim da se ne bismo mogli izboriti“, kaže i dodaje da bi Rusi bili daleko nadmoćniji u slučaju nekog sukoba.

„Savremena generacija političara je odrasla u apsolutno bezbjednom okruženju, nikada se nisu susreli s prijetnjom po bezbjednost, sigurnost, prijetnjom po sopstveni opstanak… Problem je što oni mir uzimaju ‘zdravo za gotovo’ i upravo su zato desetkovali naše oružane snage. Nadajmo se da nećemo platiti visoku cijenu zbog toga“, rekao je Lembert, pišu Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se