7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Razmotren Prijedlog zakona o javnom redu i miru

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Poslanici iz vladajućih političkih stranaka predložili su amandmane kojima se žele poboljšati predložena zakonska rješenja.

Amandmane je predložila i koalicija „Domovina“, dok poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a nisu prisustvovali raspravi o ovoj tački dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da mu je žao što opozicija nije učestvovala u raspravi o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru.

„Opozicija je dala veoma loš prizvuk ovom zakonu koji je potreban Republici Srpskoj“, rekao je Lukač u završnoj riječi u parlamentu Srpske i podsjetio da postoji ustavni osnov za donošenje nevedenih zakonskih rješenja.

On je naglasio da kvalifikacija javnog mjesta u zakonskom rješenju nije sporna i naveo da slična zakonska rješenja postoje u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

„Nikome od nas nije cilj da ovim zakonom spriječimo iznošenje bilo čijeg mišljenja. Namjera nam je da zaštitimo građane i to je prevashodni cilj zakona o javnom redu i miru“, zaključio je Lukač.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović dao je polučasovnu pauzu.

Razmotren Prijedlog izmjena zakona o imovini i potraživanjima

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Srpske, kojim se reguliše zaštita imovine koja se nalazi van teritorije Republike.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da je predloženi zakon u funkciji da se zaštiti imovina Republike Srpske koja se nalazi van teritorije Srpske.

„Koliko ćemo imati uspjeha u zaštiti te imovine zavisi od mnogo faktora, odnosa sa drugim državama i koliko će biti kapaciteta Pravobranilaštva Republike Srpske, koji je dobio legitimitet da u ovom učestvuje“, istakao je Tegeltija.

Izmjene predloženog Zakona odnose se na postupak preduzimanja pravne zaštite imovine iz pasivnog podbilansa preduzeća, a riječ je o imovini koja nije bila predmet privatizacije, a kojom su preduzeća raspolagala na bilo koji način.

Zakonom o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima propisano je da se imovina preduzeća koja se nalazi na teritoriji drugih republika bivše SFRJ i Federacije BiH, kojom preduzeće nije u mogućnosti da upravlja i raspolaže, prenosi na Republiku Srpsku na osnovu akata Vlade.

Prijedlogom zakona o izmjenama zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske vrši se formalno usklađivanje sa odredbama Zakona o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima.

Razmotren Nacrt zakona o mjerama bezbjednosti

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na objekte, prostorije i zaposlene ako obezbjeđenje vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

„Obveznici ovog zakona su banke, pošte, mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, lutrije, sportske kladionice, kazina, te pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima“, rekao je Lukač, obrazlažući zakonska rješenja.

On je naglasio da se osnovne mjere bezbjednosti ostvaruju sredstvima tehničkog obezbjeđenja, fizičkim obezbjeđenjem i kombinovanom primjenom tih mjera.

„Zakonom se propisuje i određivanje stepena primjene mjera bezbjednosti, način njihove primjene, transport i prenos gotovog novca i drugih vrijednosti, kao i čuvanje zaštita i obrada podataka koji su prikupljeni sredstvima tehničke zaštite“, naveo je Lukač.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se