9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Prošla godina najlošija u poslednjih 100 godina

ZVORNIK – Skupština Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika ocijenila je danas da je za pčelare sa zvorničkog područja prošla godina bila jedna od najtežih u poslednjih 100 godina.

Predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ Radovan Stevanović rekao je da su prinosi meda podbacili upravo iz razloga što je prošla godina bila kišna, što je rezultiralo smanjenim izlaskom pčela iz košnica, odnosno primoranom neaktivnošću pčela.

On je dodoa da je bilo dosta slučajeva uginuća pčela od pčelinjeg krpelja, ne smao na zvorničkom, nego na širem prostoru.

Stevanović je istakao da Udruženje pčelara „Bagrem“ ima 130 članova, koji raspolažu sa oko 9.000 košnica, ističući da je oko 4.000 košnica na subvenciji Republike Srpske.

„Vlasnici, koji imaju manje od 50 košnica, nisu na subvenciji Republike Srpske, nego o njima vodi brigu lokalna uprava koja donira svakom pčelaru pet KM po košnici“, rekao je Stevanović.

Govoreći o prinosima meda, Stevanović je rekao da nemaju precizne podatke o proizvedenim količinama meda u Udruženju, jer sve zavisi od godine do godina, odnosno vremenskih prilika u vrijeme cvata i behara, kada su pčele najaktivnije.

„Što se tiče izvoza meda to kod nas još nije regulisano, za razliku od Srbije koja je to regulisala i može da izvozi med u EU“, rekao je Stevanović.

On je dodoa da je na Skupštini pčelara razgovarano o rezultatima rada Udruženja u prošloj godini, planovima za ovu godinu, kao i pripremama i učešću zvorničkih plelara na Sajmu pčelrastva, koji će biti održan 28. februara u Beogradu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se