34.4 C
Zvornik
21. јун 2024.

Postoji CRVOTOČINA za prelazak u druge dijelove svemira usred naše galaksije?

„Tamna materija mogla bi biti druga dimenzija ili galaktički „transportni sistem“. U svakom slučaju, moramo sebi početi postavljati pitanja šta ona stvano jeste“, zaključio je Salucci.

U novom broju časopisa Annals of Physics naučnici iz Međunarodne škole za napredne studije u Trstu (SISSA) postavili su hipotezu da se u središtu naše galaksije možda nalazi crvotočina koja bi mogla biti nit poveznica s dalekim dijelom svemira. Ekvivalent tome nedavno je prikazan u filmu Interstelar, a prema proračunimanaučnika sa SISSA-e koji istražuju tamnu materiju, kroz singularnost u središtu Mliječnog puta u teoriji bi trebalo da se može proći, prenosi Dnevno.hr.

„Uporedimo li mapu tamne materije u Mliječnom putu s najnovijim modelom Velikog praska te ako pretpostavimo postojanje tunela kroz prostor-vrijeme, dobijamo tezu da bi naša galaksija mogla sadržavati jedan od takvih tunela. Osim toga, taj bi tunel mogao biti veličine same galaksije, ali ni to nije sve“, pojasnio je Paolo Saluči, astrofizičar i jedan od saradnika na istraživanju, javlja Universe Today. Saluči je dodao i da bi se, prema njihovim proračunima, kroz taj tunel moglo putovati.

galaksija svemir„Naravno da ne tvrdimo da je naša galaksija definitivno crvotočina, nego smatramo da je, prema nekim teorijskim modelima, takvo šta realno moguće“, kaže Saluči. Ta bi se hipoteza mogla provjeriti poređenjem naše galaksije s nekom od susjednih galaksija, ali tehnološki nivo postojećih senzora za sada je još vrlo daleko od one koja bi bila neophodna za definitivno poređenje.

„Stavimo li naučno-fantastičnu hipotezu na stranu, naše istraživanje je još uvijek zanimljivo jer predlaže mnogo složeniji pogled na tamnu materiju“, izjavio je Saluči. Do sada su naučnici pretpastavljali da potoje čestice „neutralini“ koje sačinjavaju tamnu materiju, ali one do sada nisu pronađene.

„Tamna materija mogla bi biti druga dimenzija ili galaktički „transportni sistem“. U svakom slučaju, moramo sebi početi postavljati pitanja što ona stvamo jest“, zaključio je Saluči.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se