4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Poskupljuje struja

TREBINJE – „Elektroprivreda RS“ najavila je poskupljenje struje navodeći da sa trenutnim cijenama ne mogu normalno poslovati i ostvarivati plan proizvodnje.

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić rekla je nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom privrede, energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem da je poskupljenje struje nužno, piše Glas Srpske.

– Proizvodna preduzeća, a posebno termoelektrane, sa postojećim cijenama ne mogu ostvariti plan proizvodnje – istakla je Milekićeva.

Ona je kazala da „Elektroprivreda RS“ razmatra mogućnosti za racionalizaciju troškova kako bi se što dalje odgodilo poskupljenje struje i kako bi povećanje cijene bilo svedeno na minimum.

–  Zahtjevi proizvodnih preduzeća i distribucija su potpuno opravdani i već odavno je zrela situacija da dođe do poskupljenja struje – istakla je Milekićeva.

Ona je podsjetila da je „Elektroprivreda RS“ u prošlogodišnjim poplavama pretrpjela štetu od 68 miliona maraka, koja je sanirana iz vlastitih sredstava.

– Eksploatacija rude u Gacku se odvija u teškim okolnostima, što poskupljuje cijenu rude. Određene teškoće imala je i Termoelektrana ‘Ugljevik’, gdje je remont produžen za 32 dana, što se odrazilo i na proizvodnju struje i finansijski rezultat. Konsolidovani finansijski rezultat „Elektroprivrede RS“ biće, ipak, pozitivan. Nećemo imati veliku dobit, ali ćemo je makar simbolično ostvariti – rekla je Milekićeva.

Đokić je rekao da će biti učinjeno sve da budu racionalizovani troškovi u svim organizacionim jedinicama „Elektroprivrede RS“.

– Povećanje cijene električne energije, ako do njega dođe, biće minimalno i neće ugroziti poziciju ‘Elektroprivrede RS’ kao najjeftinijeg snabdjevača strujom u regionu – rekao je Đokić.

On je istakao da Vlada ne bježi od odgovornosti za loše rezultate „Elektroprivrede RS“ u prošloj godini.

– Povećanje cijene struje ne smatramo velikim problemom ako je ono opravdano, ali ako ćemo cijenom električne energije pokrivati sve ono što nije dobro u sistemu naravno da ću i sam biti protiv toga – rekao je Đokić.

Iz Regulatorne komisije za energetiku RS je saopšteno da još nisu primili nijedan zahtjev za promjenu cijene električne energije, odnosno za pokretanje tarifnog postupka. Bez saglasnosti Komisije ne može doći do poskupljenja struje.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da je najavljeno poskupljenje struje loša vijest i novi udar na standard građana.

– Svako poskupljenje vuče na dolje standard građana. To se posebno odnosi na struju, koja kao energent učestvuje u mnogim drugim proizvodima i neophodna je u svim segmentima života – istakao je Bošković.
Zapošljavanje

Na pitanje da li je na poslovanje elektroprivrednih preduzeća uticalo i prekomjerno zapošljavanje, Branislava Milekić je rekla da je „Elektroprivreda RS“ kao javno preduzeće morala da preuzme dio društvene odgovornosti u okolnostima velike nezaposlenosti.

– Zaposlili smo određen broj ljudi, prije svega, iz kategorije porodica poginulih boraca i socijalno ugroženih. Negdje je možda došlo i do greške, što će morati da se ispegla prirodnim odlaskom ljudi u penziju ili na neki drugi način – kazala je Milekićeva.

Sadašnje cijene struje (KM/kWh)

Domaćinstva

LjETNA SEZONA

jednotarifno brojilo – 0,0902

dvotarifno brojilo – 0,0541 i 0,1083

ZIMSKA SEZONA

jednotarifno brojilo – 0,1172

dvotarifno brojilo – 0,0705 i 0,1410

Preduzeća

LjETNA SEZONA

jednotarifno brojilo – 0,1317

dvotarifno brojilo – 0,0793 i 0,1585

ZIMSKA SEZONA

jednotarifno brojilo – 0,1712

dvotarifno brojilo – 0,1030 i 0,2061

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se