8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

OD „PRUŽIJE“ DO DRUGE LIGE: 40 godina od osnivanja Fudbalskog kluba „Polet“ iz Kravice

Ove godine navršava se 40 godina od osnivanja Fudbalskog kluba „Polet“ iz Kravice

KRAVICA – Da bi mlade ljude zadržali u selu i podigli im kvalitet života na viši nivo, grupa uglednih mještana zajedno sa nastavnicima i učiteljima mjesne osnovne škole, pokrenula je inicijativu za osnivanje Fudbalskog kluba „Polet“ u Kravici, najvećoj mjesnoj zajedinci opštine Bratunac.

Kao datum osnivanja kluba uzima se 16. mart 1975. godine, kada je osnovano Sportsko društvo „Polet“ u okviru koga je zaživilo više sekcija, ali je fudbalska bila najbrojnija i postigla najbolje rezultate tokom dugogodišnjeg perioda.

Na Osnivačkoj skupštini, ime klubu je dao Slobodan Nikolić, za predsjednika izabran Jovan Nikolić – Jole, za potpredsjednika Živojin Milovčević – Žiko, a za sekretara Tomislav Stevanović – Toša.

Prvu utakmicu sa jednim registrovanim klubom „Polet“ je odgrao 20. jula 1975. godine sa FK „Jadrom“ iz Nove Kasabe i pobjedio sa 3:1. U analima kluba ostaće zabilježeno da su prvu utakmicu odigrali: Dragan Petrović /Krsto Stjepanović/, Brano Milanović, Rade Gavrić, Dimitrije Pavlović, Jovan – Jole Nikolić, Neđo Nikolić, Dragan Milošević – Gedžo, Zoran Radović, LJubomir Vuksić – Bube, Rajo Petković – Đido i Dušan Božić.

Sledeće sezone „Polet“ se uključio u Ligu Međuopštinskog fudbalskog saveza Zvornik, gdje je nastupilo 11 klubova. Osvojeno je peto mjesto i plasman u grupnu ligu, grupa „B“. Sve utakmice su igrane na igralištu „Pružija“ u Kravici.

[quote color=“#050505″ bgcolor=“#e5e5e5″ arrow=“yes“ align=“right“]

POLETOVI JUNACI

Dugogodišnji sekretar Poleta Tomislav Stevanović, koji više nije međi živima napisao je knjigu o Poletu pod nazivom „Priča o malom klubu“ u kojoj navodi imena fudbalera i funkcionera kluba koji su izgubili život u poslednjem otaxbinskom ratu, među kojima su: Brano Milanović, Ognjen Marković – Bato, Dušan Nikolić – Dule, Gordan Nikolić – Jaro, Nebojša Deronjić – Neca, Živojin Đukanovioć – Bato, Petar Nešković – Kajman, Pajkan Gavrić, Risto Lazić, LJubomir Ristanović – Bube, Kostadin Popović – Kojo i Mitar Savić, fotograf kluba.

[/quote]

Treba pomenuti da je u sezoni 1975/76 na funkciju predsjednika kluba imenovan Svetozar Vasić – Ćeto, koji je među mještanima do tada najviše pomagao rad kluba

U „Poletu“ su stasali mnogu fudbaleri, a među prvima u FK „Bratstvo“ iz Bratunca kao gradsku klub prešao je Rade Gavrić i otvorio put Milanu Milovčeviću, Dragi Radoviću, Raši Eriću i drugim koji su bili oslonac ovog kluba u dugom vremenskom periodu.

Redale su se sezone igranja u nižim ligama, a kruna dotadašnjeg rada kluba bio je osvojeno prvo mjesto u Područnoj ligi Semberije-Majevice i Birča u sezoni 1996/97. i plasman u Drugu ligu Republike Srpske. Treneri ove generacije igrača bili su Boško Đurić i Dragan Pavlović. Kapiten je bio Slaviša Milovčević, a istorijski uspjeh su ostvarili između ostalih LJubiša Radić, Mirko Milošević, Jugoslav Nikolić, Drago Milinković, Zoran Milošević, Slobodan Bibić, Goran Lubura, Milan Bodiroga, Bogoljub Bogičević-Bube, Vido Milošević, LJubo Dostić i ostali.

Klub je dvije sezone igrao u Drugoj ligi, nakon čega slijede godine pada i tavorenje u nižim rangovima, gdje se i danas nalazi.

Među najzaslužnijim pojedincima u klubu su, dugogodišnji igrač, trener i predsjednik Jovan Nikolić i Boško Đurić, koji je sa 16 godina zaigrao za klub, bio dugogdišnji igrač i trener, a i sada je aktuelni trener kluba. NJima uz rame je i Pavle Vasić – Paćo koji je sa 336 utakmice rekorder po broju nastupa za Polet.

[quote color=“#050505″ bgcolor=“#e5e5e5″ arrow=“yes“ align=“right“]

SEMAFOR

[lightbox thumb=“http://zvornikdanas.info/wp-content/uploads/2015/02/Igralište-Pružije-semafor-na-hrastu.jpg“]

Kao svojevrsna atrakcija, dok je klub igrao u Kravici bio je semafor na igralištu „Pružije“, a koji su postavili Rado Nikolić i Radomir Lazić. Semafor je bio od kamionskog tahografa, a bio je postavljen na hrastu iz stativa na zapadnom dijelu igrališta i bez greške mjerio vrijeme.

[/quote]

Treba reći da se zbog stradanja Kravice na Božić 1993. godine, kada je selo uništeno, Polet morao preseliti u Bratunac gdje je nastavo da igra utakmice i sada je „podstanar“ na terenu FK „Bratstva“.

Klub se finansira iz budžeta opštine Bratunac, a značajnu pomoć pružaju i mještani koji žive u Beogradu i širom Srbije, među kojima se izdvaja Radenko Đukanović. Nedavno se pojavila i jedan grupa prijatelja kluba iz Beograda, koja je željela da ostane anonimna i koja je darovala opremu u vrijednosti od 5.000 maraka i obećala dalje da će i dalje pomagati rad kluba.

Polet je jedan od tri fudbalska kluba sa područja Republike Srpske, zajedno sa Poletom iz Podnovlja i Mladošću iz Bogutova Sela u kome je najviše stradalo fudbalera braneći svoja ognjišta u ratu. NJima u čast igra se Memorijalni turnir naizmjenično u ovim mjestima.

Želja je fudbalera Poleta i svih mještana Kravice, da se jednog dana vrate u svoje selo i zaigraju utakmice na igralištu „Pružija“ kao nekada.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se