15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Nikolić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom 15. februara, Dana državnosti.

Predsjednik Srbije uručio je Sretenjski orden prvog stepena profesoru Sminji Avramov i Nadi Milić sa Kosova i Metohije, koja je tokom i nakon NATO agresije izgubila cijelu porodicu – tri sina i muža.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković dobitnik je Ordena belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama.

Sretenjski orden trećeg stepena uručen je filologu Ivanu Klajnu, dok je predsjednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić u ime Vaterpolo saveza Srbije primio Sretenjski orden drugog stepena.

Vatrogasac Dejan Lazarević, koji je poginuo spašavajući ugrožene u poplavama, posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju i jedan od najuticajnijih savremenih mislilaca u svijetu Noam Čomski, a Zlatnom medaljom za zasluge u oblasti kulture i sporta odlikovani su Luiz Miler iz Velike Britanije i, posthumno, Ćezare Vismar iz Italije.

Dobitnici Zlatne medalje su i predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Državne dume Rusije Konstantin Kosačov i predsjednik Komiteta za socijalnu politiku Savjeta Ruske Federacije Valerij Rjazanskij iz Rusije.

„Čast mi je da vam, predstavljajući građane Srbije, uručim odličja koja su simbol naše iskrene zahvalnosti za život koji ste posvetili uspehu naše zemlje i napretku našeg društva u različitim oblastima“, rekao je Nikolić na svečanosti kojoj je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Obraćajući se dobitnicima odlikovanja, Nikolić je istakao je da su oni „lučnonoše u vremenu punom mraka i lutanja“, a njihovo djelo „poruka svima, naročito djeci da su trud i rad vrijedni i da će ih narod sa ponosom i radošću prepoznati i ubuduće“.

Nikolić je rekao da je za njega Dan državnosti prilika da, nagrađujući odvažne i uspješne u ime građana Srbije, postakne na mijenjanje svijesti i vrijednosnih mjerila, istakne posvećenost i rad kao uzvišene vrline i pošalje poruku da će uspjeh biti nagrađen.

„Svake godine jave se nedostojni i tobož, kritikujući mene, izražavaju sumnju da li su odlikovani dostojni nagrade. Sve dok to zavisi od mene, iz godine u godinu ću da ponavljam – ukažite i na onog odlikovanog koji nije zaslužio da mu se Srbija makar na ovaj način zahvali za ono što je za nju učinio“, rekao je Nikolić na svečanosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije odlikovao je, povodom Dana državnosti, ukupno 80 ličnosti i instucija, među kojima i glumce, sportiste, medicinske radnike, kao i Protivterorističku jedinicu MUP-a, Žandarmeriju i Specijalnu antiterorističku jedinicu MUP-a.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su sa 16 zlatnih i 35 srebrnih medalja za revnosnu službu.

Oni su odlikovani za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbjednosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se