18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nikolić odlikovao više ličnosti i institucija

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je povodom 15. februara – Dana državnosti ukaze o odlikovanju velikog broja ličnosti i institucija. 

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su profesor Smilja Avramov, te Nada Milić sa Kosova i Metohije, koja je tokom i nakon NATO agresije izgubila cijelu porodicu. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković odlikovan je Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama. 

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su profesor lingvistike na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu i jedan je od najuticajnijih savremenih mislilaca u svijetu Noam Čomski, te Vaterpolo savez Srbije, a Sretenjskim ordenom trećeg stepena, između ostalih, odlikovani su filolog Ivan Klajn i pjevač Đorđe Marjanović. 

Dejan Lazarević je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara u izuzetno opasnim situacijama. 

Zlatnom medaljom za zasluge u oblasti kulture i sporta odlikovani su Luiz Miler iz Velike Britanije, Ćezare Vismar iz Italije posthumno, Konstantin Kosačov i Valerij Rjazanski iz Rusije. 

Istu medalju dobili su i glumci LJubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, a posthumno Borivoje Bora Todorović, dok je Miroslav Milošević dobitnik medalje za zasluge u kulturi, kao i kompozitori – Vojislav Bubiša Simić, Vojkan Borisavljević, Milutin Popović Zahar i Zoran Simjanović. 

Novinar Slavoljub Đukić, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima. 

Među dobitnicima zlatne medalje za zasluge su i Kliničko bolnički centar Zvezdara i Fudbalski klub „Vojvodina“ iz Novog Sada. 

Zlatnom medaljom za zasluge je odlikovana Žandarmerija Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbjednosnih zadataka i zaštiti građana Srbije. 

Istom medaljom odlikovani su i Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije, kao i Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a. 

Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umjetnik iz Rusije, odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, a Dragica Gaga Rosić, prevodilac za grčki jezik, odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima 

Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbjednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih, navedeno je u saopštenju Pres službe predsjednika Srbije.  

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se