27 C
Zvornik
20. јун 2024.

Morbile buknule zbog nevakcinisanja

SARAJEVO, BANJALUKA – U strahu od negativnih reakcija i neželjenih dejstava roditelji u BiH u sve većem broju odbijaju da vakcinišu djecu MMR vakcinom, zbog toga što se ova vakcina sve češće povezuje sa pojavom autizma kod djece.

Stručnjaci upozoravaju da je ovakav stav potpuno pogrešan i opasan jer se zbog izbjegavanja imunizacije u BiH pojavljuju bolesti koje su davno bile iskorijenjene, kao što su dječja paraliza i difterija.

MMR vakcina se daje kao zaštita od oboljenja od malih boginja ili morbila, rubeola i zaušnjaka i daje se nakon navršene prve godine života.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, kazala je da su roditelji, nažalost, žrtve interneta, na kojem se mogu pronaći svakakvi tekstovi koji nisu zasnovani na dokazanim činjenicama.

„Ta studija koja je povezivala autizam i MMR vakcinu nikad nije naučno dokazana, a nakon detaljne analize u kojoj je utvrđen niz ozbiljnih stručnih nedostataka ona je povučena i većina autora je povukla svoju podršku studiji“, pojasnila je Ravlija.

Prema njenim riječima, nedavna epidemija rubeola i trenutni problem koji i RS i FBiH imaju sa morbilama upravo su posljedica nevakcinisanja.

„Roditelji ne znaju kakve sve trajne posljedice ove bolesti mogu ostaviti na zdravlje djece, a to su, između ostalog, teške upale pluća ili sterilitet, posebno kod muške djece“, upozorila je Ravlija.

Ona je pozvala roditelje da za svaku nedoumicu potraže savjet pedijatra ili stručnjaka epidemiologa, a da savjete s interneta ni slučajno ne slušaju kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari.

Jela Aćimović, ljekar u Službi za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, pojasnila je da studija koju je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija opovrgnula istraživanje koje je vakcinu MMR dovelo u vezu s autizmom.

„Nevakcinisana djeca vakcinom MMR imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Bolesnik od malih boginja u osjetljivoj sredini u prosjeku zarazi 12-18 osoba, pa je za sprečavanje epidemije malih boginja potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 ili 95 odsto“, pojasnila je Aćimovićeva.

Procenat onih koji su primili vakcinu protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole u 2013. godini u Republici Srpskoj je iznosio 89 odsto.

Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu, kazala je da su nakon što su analizirali podatke dostavljene sa terena došli do informacije da se najveći broj oboljelih odnosi na lica koja su rođena u predratnom i ratnom periodu, te nisu vakcinisani MMR vakcinom prema obaveznom kalendaru, pišu Nezavisne.

Ona je precizirala da je do sada u RS prijavljeno 2.167 oboljelih od morbila. „Oboljeli su registrovani u 40 opština iz svih regija, a najveći broj je registrovan u opštinama Bijeljina, Bileća i Bratunac. Epidemije su prijavljene u 17 opština i gradova i to u Istočnom Sarajevu, Palama, Modriči, Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Bileći, Loparama, Ugljeviku, Srebrenici, Istočnoj Ilidži, Banjaluci, Foči, Trebinju, Zvorniku, Višegradu i Petrovu“, nabrojala je ona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se